Modely metody identifikace zvodnění mléka u ovcí podle bodu mrznutí a hlavních složek s ohledem na počet somatických buněk
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874664" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874664 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/16:N0000047
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Modely metody identifikace zvodnění mléka u ovcí podle bodu mrznutí a hlavních složek s ohledem na počet somatických buněk
Popis výsledku v původním jazyce
Cena mléka malých přežvýkavců je výrazně vyšší než kravského. Cena ovčího mléka je faktorem potřeby kontroly jeho zvodnění (ZM; falšování). ZM může být technologické a je ekonomické riziko pro zpracovatele mléka. Cílem bylo zpřesnění detekčního limitu bodu mrznutí (BMM) pro ZM u ovcí. Odhad měsíčních limitů BMM a složek pro ZM byl: průměr (x) + směrodatná odchylka (sd) x 1,64 a x - sd x 1,64 (95 % jednostranného intervalu spolehlivosti). Limitní rovnice pro BMM podle měsíců (sezóny, laktace) byla: y = 0,0044x - 0,5436; r = 0,864; P < 0,05. Byl vytvořen hierarchický model aplikace limitních rovnic BMM a složek pro identifikaci ZM.
Název v anglickém jazyce
Method models for identification of milk adulteration with added water in sheep by freezing point and major components with respect to the somatic cell count.
Popis výsledku anglicky
Milk price in small ruminants is considerably higher than that of cows. The price of sheep milk is a factor of necessity why to control the milk adulteration with added water (MAAW; falsification). MAAW may be a technological and is an economic risk for milk processors. The goal was a more accurate detection limit of the milk freezing point (MFP) for MAAW in sheep. The estimation of MFP and components monthly limits for MAAW were: mean (x) + standard deviation (sd) x 1.64 and x - sd x 1.64 (95% one-sided confidence interval). MFP limit equation according to months (season, lactation) was: y = 0.0044x - 0.5436; r = 0.864; P < 0.05. There was created a hierarchic model of application of limit equations for MFP and components to MAAW identification.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
RO1416 CM 28
Číslo předpisu
SVS/2016/148091-G
Technické parametry
Technicko-organizační doporučení k postupu odhalování rizika případného zvodnění syrového bazénového ovčího mléka podle hodnot a dynamiky bodu mrznutí mléka a základních složek pro podporu kvality suroviny a efektivity jeho zpracování na mléčné výrobky.
Ekonomické parametry
Ekonomický dopad je součástí kontroly kvality syrového ovčího mléka. Postup podporuje kvalitu v mléčném potravinovém řetězci a výtěžnost mléčné suroviny. Může tvořit do 2 % ve smyslu cenového efektu při prodeji těchto výrobků, což v závislosti na objemu zpracování mléka a prodeje sýrů může činit na 1stádo 30 000 Kč. Na úrovni státu (ČR) může přínos z redukce ztrát kvality činit ročně částky v řádu statisíců (900 000 Kč), přičemž efekt je po rocích pravidelně opakovatelný.
Označení certifikačního orgánu
Státní veterinární správa České republiiky
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel