Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Modely metody identifikace zvodnění mléka u ovcí podle bodu mrznutí a hlavních složek s ohledem na počet somatických buněk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874664" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874664 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/16:N0000047

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Modely metody identifikace zvodnění mléka u ovcí podle bodu mrznutí a hlavních složek s ohledem na počet somatických buněk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cena mléka malých přežvýkavců je výrazně vyšší než kravského. Cena ovčího mléka je faktorem potřeby kontroly jeho zvodnění (ZM; falšování). ZM může být technologické a je ekonomické riziko pro zpracovatele mléka. Cílem bylo zpřesnění detekčního limitu bodu mrznutí (BMM) pro ZM u ovcí. Odhad měsíčních limitů BMM a složek pro ZM byl: průměr (x) + směrodatná odchylka (sd) x 1,64 a x - sd x 1,64 (95 % jednostranného intervalu spolehlivosti). Limitní rovnice pro BMM podle měsíců (sezóny, laktace) byla: y = 0,0044x - 0,5436; r = 0,864; P < 0,05. Byl vytvořen hierarchický model aplikace limitních rovnic BMM a složek pro identifikaci ZM.

  • Název v anglickém jazyce

    Method models for identification of milk adulteration with added water in sheep by freezing point and major components with respect to the somatic cell count.

  • Popis výsledku anglicky

    Milk price in small ruminants is considerably higher than that of cows. The price of sheep milk is a factor of necessity why to control the milk adulteration with added water (MAAW; falsification). MAAW may be a technological and is an economic risk for milk processors. The goal was a more accurate detection limit of the milk freezing point (MFP) for MAAW in sheep. The estimation of MFP and components monthly limits for MAAW were: mean (x) + standard deviation (sd) x 1.64 and x - sd x 1.64 (95% one-sided confidence interval). MFP limit equation according to months (season, lactation) was: y = 0.0044x - 0.5436; r = 0.864; P < 0.05. There was created a hierarchic model of application of limit equations for MFP and components to MAAW identification.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    RO1416 CM 28

  • Číslo předpisu

    SVS/2016/148091-G

  • Technické parametry

    Technicko-organizační doporučení k postupu odhalování rizika případného zvodnění syrového bazénového ovčího mléka podle hodnot a dynamiky bodu mrznutí mléka a základních složek pro podporu kvality suroviny a efektivity jeho zpracování na mléčné výrobky.

  • Ekonomické parametry

    Ekonomický dopad je součástí kontroly kvality syrového ovčího mléka. Postup podporuje kvalitu v mléčném potravinovém řetězci a výtěžnost mléčné suroviny. Může tvořit do 2 % ve smyslu cenového efektu při prodeji těchto výrobků, což v závislosti na objemu zpracování mléka a prodeje sýrů může činit na 1stádo 30 000 Kč. Na úrovni státu (ČR) může přínos z redukce ztrát kvality činit ročně částky v řádu statisíců (900 000 Kč), přičemž efekt je po rocích pravidelně opakovatelný.

  • Označení certifikačního orgánu

    Státní veterinární správa České republiiky

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel