Chosen biotic factors influencing raw cow milk freezing point
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F11%3A%230000513" target="_blank" >RIV/26788462:_____/11:#0000513 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/11:JROBMR11 RIV/49608851:_____/11:#0000465
Výsledek na webu
<a href="http://www.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=51329;download=82053" target="_blank" >http://www.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=51329;download=82053</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Chosen biotic factors influencing raw cow milk freezing point
Popis výsledku v původním jazyce
The milk freezing point depression (FPD) is important physical property for added water estimation. FPD can be influenced by other biotic factors. 11 540 ? 72 607 bulk raw cow milk samples were investigated. The highest FPD was in Spring (?0.52097 ? 0.004877 °C), lowest in Autumn (?0.52516 ? 0.005725 °C; P < 0.001). Correlation between FPD and lactose was 0.35 (P < 0.001). 12 and 5.4% of FPD variability is explainable by lactose and casein variability. Relationship between FPD and urea (U) was 0.26 (P <0.001) in March. The worst FPD was at presupposed nitrogen matter (NM) and energy (E) insufficiency (?0.51855 ? 0.007288 °C). The best FPD was in presupposed NM and E surplus in feeding (?0.52536 ? 0.004785 °C; P < 0.001). The FPD was worse in suspicionon E deficiency (on the basis of fat/protein ratio) as compared to presumption for balanced E nourishment of dairy herds (?0.52105 ? 0.006436 > ?0.52244 ? 0.005367 °C; P < 0.001). Results can improve the estimation of right FPD limit.
Název v anglickém jazyce
Chosen biotic factors influencing raw cow milk freezing point
Popis výsledku anglicky
The milk freezing point depression (FPD) is important physical property for added water estimation. FPD can be influenced by other biotic factors. 11 540 ? 72 607 bulk raw cow milk samples were investigated. The highest FPD was in Spring (?0.52097 ? 0.004877 °C), lowest in Autumn (?0.52516 ? 0.005725 °C; P < 0.001). Correlation between FPD and lactose was 0.35 (P < 0.001). 12 and 5.4% of FPD variability is explainable by lactose and casein variability. Relationship between FPD and urea (U) was 0.26 (P <0.001) in March. The worst FPD was at presupposed nitrogen matter (NM) and energy (E) insufficiency (?0.51855 ? 0.007288 °C). The best FPD was in presupposed NM and E surplus in feeding (?0.52536 ? 0.004785 °C; P < 0.001). The FPD was worse in suspicionon E deficiency (on the basis of fat/protein ratio) as compared to presumption for balanced E nourishment of dairy herds (?0.52105 ? 0.006436 > ?0.52244 ? 0.005367 °C; P < 0.001). Results can improve the estimation of right FPD limit.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ME09081" target="_blank" >ME09081: Výzkumná a technologická podpora chovu a plemenitby skotu s kombinovanou užitkovostí v provincii Anhui</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunesis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
LIX
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
18
Strana od-do
65-82
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—