Porovnání metod stanovení mastných kyselin v mléce.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23HA18" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#HA18 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/15:43890029
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání metod stanovení mastných kyselin v mléce.
Popis výsledku v původním jazyce
V chovech českého strakatého a holštýnského skotu bylo odebráno celkem 78 individuálních vzorků mléka pro porovnání dvou metod analýzy mastných kyselin – rutinní (pomocí infračervené spektroskopie – MIR-FT) a referenční (pomocí plynové chromatografie - GC). Z výsledků vyplývá, že mastné kyseliny C16:0 a C18:1 a skupiny nasycených a nenasycených mastných kyselin lze stanovovat pomocí MIR-FT s poměrně vysokou mírou věrohodnosti (korelace 0,7543, 0,7607, 0,8424 a 0,9492; p<0,001). V případě skupiny polynenasycených mastných kyselin je validační koeficient korelace nižší (0,2891; p<0,05).
Název v anglickém jazyce
Comparison of methods for determination of milk fatty acids.
Popis výsledku anglicky
78 individual milk samples were taken in the Czech Fleckvieh and Holstein dairy cow herds to compare two methods for analyses of fatty acids - routine (using infrared spectroscopy – MIR-FT) and reference (by gas chromatography - GC). The results show that the fatty acids C16:0 and C18:1 and the group of saturated and unsaturated fatty acids can be determined using MIR-FT with a relatively high reliability (correlations 0.7543, 0.7607, 0.8424 and 0.9492; p<0.001). In case of polyunsaturated fatty acids is the validation correlation coefficient lower (0.2891; p<0.05).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
LXXV
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
74-76
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—