Relationship between freezing point and its equivalent at raw sheep´s milk.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23HA19" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#HA19 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Vzťah medzi teplotou tuhnutia a jej ekvivalentom u surového ovčieho mlieka.
Popis výsledku v původním jazyce
Deprese bodu mrznutí mléka (DBMM) je užitečným nástrojem pro odhad falšování syrového mléka vodou. Využívá se především pro kravské mléko. Na Slovensku neexistuje žádný limit na DBMM syrového ovčího mléka. Proto zde syrové ovčí mléko není pravidelně testováno na tento ukazatel. Cílem studie bylo porovnat a analyzovat měření DBMM syrového ovčího mléka (n = 199) v průběhu roku 2014 prostřednictvím kryoskopie (y) a metodou založenou na infračervené analýze ve střední oblasti spektra s Fourierovou transformací (x). Průměrná naměřená hodnota DBMM byla - 0,5546 ± 0,0318 ° C. Lineární regrese byla vypočtena y = 1,0821x + 0,0442 s dobrým koeficientem determinace (R2 = 0,9421). Průměrný rozdíl mezi výsledky obou metod byl 0,0012 ± 0,008 ° C, maximální rozdíl byl 0,073 °C ve vzorku s DBMM -0,631 °C.
Název v anglickém jazyce
Relationship between freezing point and its equivalent at raw sheep´s milk.
Popis výsledku anglicky
Freezing point depression (MFPD) is useful tool for estimation of adulteration of raw milk by water. It is utilized mainly for cow´s milk. There is no limit for MFPD of raw sheep´s milk in Slovakia. Therefore raw sheep´s milk is not regularly tested for this parameter here. The aim of this study was to compare and analyse measurements of MFPD of raw sheep´s milk samples (n = 199) during 2014 by the reference cryoscopy method (y) and method based on mid-infrared analysis with Fourier transformation (x). The average measured value of MFPD was - 0.5546 ± 0.0318 °C. The linear regression was calculated y = 1.0821x + 0.0442, with pretty good determination coefficient (R2 = 0.9421). The average difference between results from both methods was 0.0012 ± 0.008 °C; the maximum difference was 0.073 °C in the sample with MFPD -0.631 °C.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů