Metodika testování účinnosti sanitačních roztoků proti plísním kontaminujícím potravinářské provozy, především mlékárny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23NE36" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#NE36 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodidy/metodika_qj1210300_cm1.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodidy/metodika_qj1210300_cm1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika testování účinnosti sanitačních roztoků proti plísním kontaminujícím potravinářské provozy, především mlékárny
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem metodiky je vybrat vhodné sanitační roztoky (typ aktivní látky, složení sanitačního roztoku, koncentrace aktivní látky, podmínky působení) pro eliminaci nežádoucích plísní z technologických zařízení a prostředí mlékáren aj. potravinářských provozů. Metodika zahrnuje získání a uchování kmenů plísní kontaminujících dané provozy, otestování citlivosti plísní vůči látkám obsaženým v sanitačních roztocích pomocí difuzní agarové metody a posouzení smáčivosti plísní těmito sanitačními roztoky za teploty a času simulujícími podmínky sanitace.
Název v anglickém jazyce
Methodology of efficiency testing of sanitary solutions against moulds contaminating food plants, especially dairies
Popis výsledku anglicky
The aim of this methodology is to select suitable sanitary solutions (type of active substance, composition of sanitary solution, concentration of active substance, conditions of treatment) for the elimination of undesirable moulds from the technological equipment and environment in dairies and other food plants. The methodology involves the obtaining and maintenance of mould strains contaminating specific plants, the testing of mould sensitivity to substances present in sanitary solutions using agar well diffusion as well as the assessment of mould wettability by these solutions under the temperature and time simulating the conditions of sanitation.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
QJ1210300 CM1
Číslo předpisu
SVS/2015/129869-G
Technické parametry
Smlouva o uplatnění certifikované metodiky ze dne 21. 10. 2015, MILCOM a.s., IČ 16193296, Ke Dvoru 12a, 16000 Praha 6, místopředseda představenstva Ing. Petr kobrle, tel.: 235354551
Ekonomické parametry
V poradenských laboratořích tržby cca 20 tis. Kč ročně, zisk za 5 let cca 20 tis. Kč. U potravinářských podniků zamezení ztrátám řádově 0,1 až 100 tis. Kč za každou zlikvidovanou šarži kontaminovanou plísněmi.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy, Slezská 100/7, Praha 2, 12000
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů