Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimikrobiální účinky vybraných bakterií mléčného kvašení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA21" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA21 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antimikrobiální účinky vybraných bakterií mléčného kvašení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie se zabývá antimikrobiálním působením vybraných bakterií mléčného kvašení na technologicky nežádoucí mikroorganismy v mléce. BMK (laktobacily,laktokoky, enterokoky a propionové bakterie) byly vybrány ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora® v Táboře. Kontaminující mikroorganismy byly izolovány ze syrového a pasterovaného mléka. Antimikrobiální účinek byl stanovován difuzní plotnovou metodou. Z výsledků výzkumu vyplývá, že neexistuje kmen, který by byl schopen potlačovat veškeré nežádoucí mikroorganismy, které se vyskytují v syrovém mléce, nebo které přežívají pasteraci mléka. Pozitivním výsledkem však je, že u kmenů CCDM 821, 1079, 1080, 182,731,160 byl zjištěn inhibiční efekt vůči jednotlivým námi izolovaným kmenům technologicky nežádoucích mikroorganismů.

  • Název v anglickém jazyce

    Antimicrobial effects of selected lactic acid bacteria

  • Popis výsledku anglicky

    The study is focused on the antimicrobial effect of selected lactic acid bacteria on technologically harmful microorganisms in milk. LAB (lactobacilli, lactococci, enterococci and propionic bacteria) were selected from the Collection of Dairy Microorganisms Laktoflora® in Tábor. Contaminating microorganisms were isolated from raw and pasteurized milk. The antimicrobial effect was determined by the diffusion plate method. The research results show that there is no strain which is capable of suppressing all the harmful microorganisms that are present in raw milk or which survive pasteurization of milk. The positive result is that inhibitory effect of strains CCDM 821 , 1079, 1080 , 182,731,160 was observed against individual of us isolated strains technologically undesirable microorganisms

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310256" target="_blank" >QJ1310256: Nové produkty na bázi mléka a obilovin pro potřeby lidské výživy s využitím biotechnologických postupů a mikroorganismů selektovaných pomocí genomických metod</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    148

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    "i"-"vii"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus