Antimikrobiální účinky vybraných bakterií mléčného kvašení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA21" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA21 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antimikrobiální účinky vybraných bakterií mléčného kvašení
Popis výsledku v původním jazyce
Studie se zabývá antimikrobiálním působením vybraných bakterií mléčného kvašení na technologicky nežádoucí mikroorganismy v mléce. BMK (laktobacily,laktokoky, enterokoky a propionové bakterie) byly vybrány ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora® v Táboře. Kontaminující mikroorganismy byly izolovány ze syrového a pasterovaného mléka. Antimikrobiální účinek byl stanovován difuzní plotnovou metodou. Z výsledků výzkumu vyplývá, že neexistuje kmen, který by byl schopen potlačovat veškeré nežádoucí mikroorganismy, které se vyskytují v syrovém mléce, nebo které přežívají pasteraci mléka. Pozitivním výsledkem však je, že u kmenů CCDM 821, 1079, 1080, 182,731,160 byl zjištěn inhibiční efekt vůči jednotlivým námi izolovaným kmenům technologicky nežádoucích mikroorganismů.
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial effects of selected lactic acid bacteria
Popis výsledku anglicky
The study is focused on the antimicrobial effect of selected lactic acid bacteria on technologically harmful microorganisms in milk. LAB (lactobacilli, lactococci, enterococci and propionic bacteria) were selected from the Collection of Dairy Microorganisms Laktoflora® in Tábor. Contaminating microorganisms were isolated from raw and pasteurized milk. The antimicrobial effect was determined by the diffusion plate method. The research results show that there is no strain which is capable of suppressing all the harmful microorganisms that are present in raw milk or which survive pasteurization of milk. The positive result is that inhibitory effect of strains CCDM 821 , 1079, 1080 , 182,731,160 was observed against individual of us isolated strains technologically undesirable microorganisms
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310256" target="_blank" >QJ1310256: Nové produkty na bázi mléka a obilovin pro potřeby lidské výživy s využitím biotechnologických postupů a mikroorganismů selektovaných pomocí genomických metod</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
148
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
"i"-"vii"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—