Mléko syrové nebo pasterované
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00168412" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00168412 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mléko syrové nebo pasterované
Popis výsledku v původním jazyce
Mléko a mléčné výrobky mají řadu pozitiv ve výživě člověka. Syrové mléko je mléko od kravské, kozí či ovčí, které neprošlo předepsaným tepelným ošetřením mléka. Toto tepelné ošetření mléka má zajistit zdravotní nezávadnost mléka z hlediska možné alimentární nákazy. Syrové mléko může obsahovat nebezpečné mikroorganismy jako je Salmonella, E. coli, Campylobacter a Listeria.Konzumace syrového mléka a mléčných výrobků z něho tak může být velmi nebezpečná především pro těhotné ženy, děti, osoby vyššího věkua osoby se sníženou imunitou.
Název v anglickém jazyce
Raw milk or pasteurized milk
Popis výsledku anglicky
Milk and milk products provide a wealth of nutrition benefits. But raw milk can harbour dangerous microorganisms that can pose serious health risks to consumers. Raw milk is milk from cows, sheep, or goats that has not been pasteurized to kill harmful bacteria. This raw, unpasteurized milk can carry dangerous bacteria such as Salmonella, E. coli, Campylobacter and Listeria, which are responsible for causing numerous food-borne illnesses. These harmful bacteria can seriously affect the health of anyone who drinks raw milk, or eats foods made from raw milk. The bacteria in raw milk can be especially dangerous to pregnant women, children, the elderly, and people with weakened immune systems.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
30-34
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—