Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mléko syrové nebo pasterované

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00168412" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00168412 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mléko syrové nebo pasterované

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mléko a mléčné výrobky mají řadu pozitiv ve výživě člověka. Syrové mléko je mléko od kravské, kozí či ovčí, které neprošlo předepsaným tepelným ošetřením mléka. Toto tepelné ošetření mléka má zajistit zdravotní nezávadnost mléka z hlediska možné alimentární nákazy. Syrové mléko může obsahovat nebezpečné mikroorganismy jako je Salmonella, E. coli, Campylobacter a Listeria.Konzumace syrového mléka a mléčných výrobků z něho tak může být velmi nebezpečná především pro těhotné ženy, děti, osoby vyššího věkua osoby se sníženou imunitou.

  • Název v anglickém jazyce

    Raw milk or pasteurized milk

  • Popis výsledku anglicky

    Milk and milk products provide a wealth of nutrition benefits. But raw milk can harbour dangerous microorganisms that can pose serious health risks to consumers. Raw milk is milk from cows, sheep, or goats that has not been pasteurized to kill harmful bacteria. This raw, unpasteurized milk can carry dangerous bacteria such as Salmonella, E. coli, Campylobacter and Listeria, which are responsible for causing numerous food-borne illnesses. These harmful bacteria can seriously affect the health of anyone who drinks raw milk, or eats foods made from raw milk. The bacteria in raw milk can be especially dangerous to pregnant women, children, the elderly, and people with weakened immune systems.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    30-34

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus