Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Doplněk stravy na bázi kozího mléka s probiotiky, sušený

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA24" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA24 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028613.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028613.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Doplněk stravy na bázi kozího mléka s probiotiky, sušený

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Doplněk stravy na bázi kozího mléka s probiotiky – sušený kombinuje zdravotní benefity probiotik s pozitivními vlastnostmi kozího mléka, které je fermentováno a lyofilizováno. Kozí mléko je biologicky a nutričně významná potravina. Složení kozího a kravského mléka je velmi blízké co do obsahu jednotlivých nutrientů, rozdíl je však v kvalitativních parametrech jednotlivých nutrientů. Průkazné rozdíly mezi kozím a kravským mlékem jsou zejména v mléčném tuku, tukové kuličky jsou menší a lépe rozptýlené, a proto v závislosti na struktuře tuku je mléko i lépe stravitelné. Kozí mléko obsahuje větší množství nenasycených mastných kyselin linolové a linoleové. Další rozdíl mezi kozím a kravským mlékem spočívá v rozdílném proteinovém profilu. Pro doplněk stravy na bázi kozího mléka s probiotiky byl pro danou aplikaci vybrán kmen Lactobacillus rhamnosus CCDM 821. Kozí mléko je tímto kmenem snadno fermentováno a v sušeném produktu je dosahováno vysokého počtu KTJ a současně se tento kmen vyznačuje dlouhou životností. Důležitým faktorem je i způsob sušení. Proces lyofilizace je šetrnou úchovou a konzervací živých mikroorganismů a umožňuje jejich dlouhodobé skladování. Konzumace sušeného kozího produktu s obsahem laktobacilů může příznivě ovlivnit zažívání lidem po léčbě antibiotiky.

  • Název v anglickém jazyce

    Dried food supplement base on goat milk with probiotics

  • Popis výsledku anglicky

    Food supplement based on goat milk with probiotics - dried combines the health benefits of probiotics with positive characteristics of goat milk which is fermented and lyophilized. Goat milk is biologically and nutritionally important food. Composition of goat and cow milk is very close in the content of individual nutrients, but the difference is in the quality parameters of individual nutrients. Significant differences between cow's milk and goat's milk are in milk fat, the fat globules are smaller and better dispersed, and therefore, depending on the structure of milk fat better digestible. Goat milk contains larger amounts of unsaturated fatty acids, linoleic and linolenic. Another difference between goat and cow's milk consists of different protein profile. For food supplement based on goat's milk with probiotics has been selected for a given application Lactobacillus rhamnosus CCDM 821. Goat's milk is readily fermented by this strain and in the dried product is achieved the high count of CFU. This strain is characterized by long self life. An important factor is the method of drying. The freeze-drying process is gentle to preservation of living organisms and makes them long-term storage. Consuming goat dried product containing lactobacilli may favorably affect digestion people after antibiotic treatment.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    28613

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence