Technologie výroby termizovaného tvarohového dezertu se sypkou ochucující složkou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000019" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000019 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie výroby termizovaného tvarohového dezertu se sypkou ochucující složkou
Popis výsledku v původním jazyce
Sypká obilno-ovocná ochucující složka umožňuje obohatit mléčné výrobky o deficitní vlákninu a vitamin C. Jestliže jsou tato složka a mléčný výrobek zabaleny odděleně ve dvoukomorovém obalu, lze zachovat žádoucí křupavost ochucující složky. Nicméně při tomto způsobu aplikace ochucující složky se neuplatní její schopnost vázat vodu a stabilizovat tak konzistenci mléčného výrobku. Proto byla navržena technologie výroby termizovaného tvarohového dezertu se sypkou ochucující složkou tak, aby bylo stability výrobku dosaženo vhodným teplotním režimem při výrobě, recepturou mléčného výrobku a použitím přírodní želatiny jako jediného stabilizátoru, a zároveň tak, aby tato technologie byla aplikovatelná v podmínkách faremního zpracování mléka. Tato technologie byla ověřena a zavedena do výroby u faremního zpracovatele.
Název v anglickém jazyce
Manufacturing technology of thermized curd dessert with a friable flavouring component
Popis výsledku anglicky
Friable cereal-fruit flavouring component enables to fortify dairy products with deficient dietary-fibre and vitamin C. When this component and the dairy product are packed separately in a bi-compartment packaging, the desirable crunchiness of flavouring component can be kept. Nevertheless for this application way, the ability of flavouring component to bind water and stabilize the consistency of dairy product cannot assert. Thus, the manufacturing technology of thermized curd dessert with the friable flavouring component was designed while the stability of dairy product was achieved by suitable temperature conditions, the formula of dairy product and the use of gelatine as the only stabilizer. This technology was intended for milk processing on a farm. It was proven and applied to a farmer´s manufacturing practice.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technologické postupy a složení mléčných výrobků umožňující prodloužení údržnosti, zvýšení bezpečnosti nebo zvýšení nutričních a zdravotních benefitů prostřednictvím bioaktivních látek přirozeně se vyskytujících v potravinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Tvarohový dezert Vlčí jámy
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Farmářská mlékárenská společnost Vlčí jámy s.r.o., IČ 25167359, smlouva ze dne 12. 7. 2016, Nová Kolonie 106, 38 451 Volary, Ladislav Hošna, ladislav.hosna@gmail.com
Ekonomické parametry
Předpokládaný objem produkce je odhadován na průměrnou hodnotu 750 kg ročně, což bude obnášet tržby okolo 135 tis. Kč ročně. Z_isk je odhadován na přibližně 75 tis. Kč za 5 let.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26722861
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—