Využití koncentrátu syrovátkových bílkovin a koncentrátu všech bílkovin mléka z ultrafiltrace syrovátky nebo mléka ke zlepšení výtěžnosti výroby tvarohů a jogurtů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000092" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000092 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czemp.cz/" target="_blank" >http://www.czemp.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití koncentrátu syrovátkových bílkovin a koncentrátu všech bílkovin mléka z ultrafiltrace syrovátky nebo mléka ke zlepšení výtěžnosti výroby tvarohů a jogurtů
Popis výsledku v původním jazyce
Byly získány poznatky z ultrafiltrace různých druhů syrovátky a odstředěného mléka. Ultrafiltrace byly optimalizovány za účelem dosažení co nejvyšší koncentrace bílkovin v retentátu, který byl použit k částečné nebo úplné náhradě mléka při laboratorní výrobě jogurtu, tvarohu nebo jogurtu řeckého typu. Výrobky lépe vázaly vodu ve srovnání s kontrolou a měly stejné senzorické vlastnosti. Výtěžnost tvarohu byla dobrá.
Název v anglickém jazyce
The use of whey proteins and complete milk proteins concentrate aimed by the ultrafiltration of whey or milk to improve the yield of quarg and yoghurt production
Popis výsledku anglicky
The knowledge from ultrafiltration of various types of whey and skim milk was obtained. The ultrafiltrations have been optimized to achieve the highest protein concentration in the retentate that has been used to partially or completely replacement of milk in the laboratory production of yoghurt, quark or Greek-type of yoghurt. The products had better water binding compared to control and had the same sensory properties. Curd yield was good.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů