Doplněk organických kyselin jako efektivní podpora antifungálního účinku syrovátkového fermentu s propionátem na růst a vývoj potravinářských plísní
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000046" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000046 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/vysledky_projektu/sbornik_qj1510341_2017.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/vysledky_projektu/sbornik_qj1510341_2017.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Doplněk organických kyselin jako efektivní podpora antifungálního účinku syrovátkového fermentu s propionátem na růst a vývoj potravinářských plísní
Popis výsledku v původním jazyce
V této studii byl srovnáván antifungální efekt syrovátkových fermentů s obsahem propionátu (3,616 mg. mL-1) s rozdílným pH a vliv přídavku kyseliny mléčné k fermentu na růst a vývoj vybraných plísní in vitro. Následně byly tyto fermenty testovány v poloprovozních podmínkách při odpeku toustových chlebů. Testy in vitro prokázaly významný vliv přídavku kyseliny mléčné na růst a vývoj plísní. Okyselení fermentu v poloprovozních podmínkách se ukázalo jako funkční, ale výsledky vykazují určitou variabilitu s ohledem na poloprovozní a výrobní podmínky.
Název v anglickém jazyce
The effective support of antifungal effect of whey ferment with propionate on growth and development of food moulds by the adjunct of the organic acids.
Popis výsledku anglicky
The antifungal effect of whey ferments with propionate content (3,616 mg. mL-1) of different pH was tested. Similarly, the effect of the adjunct of lactic acid to ferment on the development of five moulds was evaluated. These ferments were incorporated into the toast bread technology in pilot conditions.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů