Faktory ovlivňující počet somatických buněk v mléce malých přežvýkavců, koz a ovcí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000077" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000077 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Faktory ovlivňující počet somatických buněk v mléce malých přežvýkavců, koz a ovcí
Popis výsledku v původním jazyce
Počty somatických buněk v mléce tvoří základ hygienických kontrolních programů pro dojnice, kozy a ovce na celé světě.Neinfekční faktory, jako je pořadí a stadium laktace, mají minimální vliv na somatické buňky dojnic a ovcí, ale velký vliv na mléko koz.Dojná plemena koz jsou dokonce chráněna fyziologickými a enviromentálními faktory před určitými zástupci patogenů.V EU platí limity pro kravské mléko 400 000/ml, ale pro ovčí a kozí žádné hodnoty stanoveny nejsou.Problematika počtu somatických buněk není jen ve zhoršené mikrobiologické hodnotě mléka, ale i ve výskytu patogenů a produktů jejich metabolismu, toxinů.Ty mohou být termostabilní a přetrvávat ve finálních produktech, i když výchozí surovina byla pasterovaná nebo sterilizovaná.Z tohoto důvodu je nutné stanovit limity kvality mléka pro ochranu lidského zdraví konzumentů.
Název v anglickém jazyce
Factors influencig somatic cell count in milk of small ruminants,goats and sheep
Popis výsledku anglicky
The milk somatic cell count forms the basis of hygienic milk control programs forcows, goats and sheep worldwide.Non infectous factors such as parity and stage of lactationhave minimal effects on somatic cells for cows and sheep, but have major impact on counts for goats.Dairy goats are even protected by physiological and enviromental factors from some type of pathogenes.In EU there is legal limit for cow milk 400 000/ml but no legal limit for goats and sheep.The problem of high somatic cell count and bacteriological qualityof milk do not only derive from presence of pathogens in milk but also from their metabolic produts toxins.Some of them are thermostable and persistin produts despitethe initial raw milk has been pasteurized or sterilised.Therefore, it is necessary to set limits for hygienic quality of milk to ensure food safety and protect human health.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510137" target="_blank" >QJ1510137: Výzkum faktorů ovlivňujících rentabilitu, kvalitu a bezpečnost mléka a mléčných produktů v chovech malých přežvýkavců v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš Chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
2017
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
45-47
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—