Vývoj v měření koagulace mléčných bílkovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000047" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000047 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj v měření koagulace mléčných bílkovin
Popis výsledku v původním jazyce
Poster: Říha, J.- Hanuš, O.- Kavková, M.- Samková, E.- Klimešová, M.- Elich, O.- Kopecký, J.- Jedelská, R.: Vývoj v měření koagulace mléčných bílkovin. In Mléko a sýry 2018. Praha: VŠCHT 2018, 24. 1. 2018, Praha, Česká republika. Syřitelnost je důležitá pro produkci mléčných výrobků s vyšší přidanou hodnotou. Zlevnění, zjednodušení a zrychlení této analýzy s věrohodnými výsledky je prakticky významné. Na modelovém souboru 80 individuálních vzorků kravského mléka (plemena Holštýn a České strakaté 1:1) z prvních 2 třetin laktace, byla nově experimentálně validována elektrochemická metoda (ECH, analýza spektra impedance a fázového posunu) pro predikci času enzymatické (Fromáza) koagulace mléčných bílkovin (ČK). Jako referenční byly použity: - klasická metoda (manuální okoskopická; KLA); - metoda nefelometrická (NEF). Byly odvozeny a zdůvodněny obecné modely pro metodu ECH s nejvyšší výtěžností informace podle KLA a NEF. Hodnota predikce ČK metodou ECH poskytuje korelace 0,98 a 0,87 k referenčním metodám.
Název v anglickém jazyce
The development in measurement of milk protein coagulation
Popis výsledku anglicky
Poster presentation: Říha, J.- Hanuš, O.- Kavková, M.- Samková, E.- Klimešová, M.- Elich, O.- Kopecký, J.- Jedelská, R.: The development in measurement of milk protein coagulation. In Mléko a sýry 2018. Prague: VŠCHT 2018, 24. 1. 2018, Prague, Czech Republic. Cheese forming ability (renneting time) is important for the production of dairy products with higher added value. Reducing, simplifying and speeding up of this analysis with reliable results is practically essential. On a model set of 80 individual samples of cows' milk (breeds: Holstein and Czech Fleckvieh 1:1) from the first two thirds of lactation the electrochemical method (ECH, impedance and phase shift analysis) was newly experimentally validated for prediction of enzymatic (Fromase) coagulation time of milk proteins (ČK). The following methods were used as reference: - classical method (manual, visual; KLA); nephelometric method (NEF). General models for the ECH method with the highest information yields were derived and justified according to KLA and NEF. The ECH predictive value of ČK gives a correlation of 0.98 and 0.87 to the reference methods.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510339" target="_blank" >QJ1510339: Komplexní systém zvýšení kvality mléka, mléčných produktů a monitoring zdravotního stavu krav s cílem zvýšit přidanou hodnotu zemědělské produkce v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů