Výzkum a vývoj v metodách predikce času koagulace mléčných bílkovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43897916" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43897916 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/18:N0000004
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/166-167/veda_167.s.1-5.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/166-167/veda_167.s.1-5.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výzkum a vývoj v metodách predikce času koagulace mléčných bílkovin
Popis výsledku v původním jazyce
Syřitelnost je důležitá technologická vlastnost mléka pro produkci mléčných výrobků s vyšší přidanou hodnotou. Zlevnění, zjednodušení a zrychlení její analýzy s věrohodnými výsledky je prakticky významné. Na modelovém souboru 80 individuálních vzorků kravského mléka (plemena Holštýn a České strakaté 1:1) z prvních 2 třetin laktace, byla nově experimentálně validována metoda infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (MIR-FT) pro predikci času enzymatické (Fromáza) koagulace mléčných bílkovin (ČK). Jako referenční byly použity: - klasická metoda (manuálně-vizuální; KLA); - metoda nefelometrická (NEF). Byly odvozeny obecné modely pro metodu MIR-FT s nejvyšší výtěžností informace podle KLA a NEF. Hodnota predikce ČK metodou MIR-FT poskytuje korelace 0,83 až 0,93 a 0,77 až 0,86 k referenčním metodám. To jsou nad očekávání velmi příznivé vztahové hodnoty. Variabilita hodnot metody MIR-FT tak vysvětluje 70 až 86 a 59 až 74 % variability ČK metodami KLA a NEF za daných podmínek.
Název v anglickém jazyce
Research and development in methods for prediction of renneting time of milk proteins
Popis výsledku anglicky
The rennetability is important technological milk property for the production of dairy products with higher added value. Reducing, simplifying and speeding its analysis with reliable results is practically essential. On a model set of 80 individual samples of cows' milk (breeds: Holstein and Czech Fleckvieh 1:1) from the first two thirds of lactation the method of infrared spectroscopy with Fourier’s transformation (MIR-FT) was newly experimentally validated for prediction of enzymatic (Fromase) coagulation time of milk proteins (CT). The following methods were used as reference: - classical method (manual, visual; KLA); nephelometric method (NEF). General models for the MIR-FT method with the highest information yields were derived and justified according to KLA and NEF. The MIR-FT predictive value of CT gives the correlations from 0.83 to 0.93 and from 0.77 to 0.86 to the reference methods. These are above expectations very favorable relationship values. Thus, the variability of the MIR-FT values explains from 70 to 86 and from 59 to 74% of CT variability by method KLA and NEF under the given conditions.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510339" target="_blank" >QJ1510339: Komplexní systém zvýšení kvality mléka, mléčných produktů a monitoring zdravotního stavu krav s cílem zvýšit přidanou hodnotu zemědělské produkce v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
1-5
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—