Bilanční vyhodnocení využití ultrafiltrace při výrobě tvarohů, jogurtů, sýrů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000089" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000089 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/170-171/veda_170_s.1-7.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/170-171/veda_170_s.1-7.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bilanční vyhodnocení využití ultrafiltrace při výrobě tvarohů, jogurtů, sýrů
Popis výsledku v původním jazyce
Předložená studie vychází z řešení výzkumného projektu KUSmem QJ1510341 s názvem „Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi“ s finanční podporou MZe a jeho Národní agentury pro zemědělský výzkum, programu KUS - Komplexní udržitelné systémy. Projekt řešil v jednom ze tří dílčích cílů získání a využití tekutého koncentrátu syrovátkových bílkovin - retentátu z ultrafiltrace různých typů syrovátek, které jsou v Česku produkovány při výrobě tvarohů a sýrů. Užití těchto retentátů ke zvýšení efektivnosti výroby jogurtů, tvarohů bylo prověřeno laboratorními a provozními pokusy. Tento příspěvek má za cíl presentovat získaná, ověřená bilanční data zpracovaná do materiálových bilancí různých možností využití ultrafiltrace při výrobě jogurtů, tvarohů, nebo kyselých sýrů. To poskytuje možnost porovnat je s materiálovými bilancemi klasických způsobů jejich výroby a naznačit možné zefektivnění jejich výroby.
Název v anglickém jazyce
Balance evaluation of using ultrafiltration in the production of yoghurts, curds or acid cheeses
Popis výsledku anglicky
The presented study is based on the implementation of the research project „New technologies and new food products with membrane processes“ (KUSmem, QJ1510341) supported by the Ministry of Agriculture and its National Agency for Agricultural Research within the programme KUS - Complex Sustainable Systems. One of the three partial objectives of the project was focused on obtaining and utilization of liquid whey protein concentrate, a retentate from ultrafiltration of various types of whey, that are produced in curds and cheeses production in the Czech Republic. The use of these retentates was proved by laboratory and operational experiments to enhance the production efficiency of yoghurt and curd. The aims of this paper are to present verified balance data processed into the material balances of the various possibilities of using ultrafiltration in the production of yoghurts, curds or acid cheeses. It offers possibility to compare them with the material balances of the conventional methods of their production and to indicate the possible efficiency of their production.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
170
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
1-7
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—