Workshop k projektu QK1710156: Kontrola hygieny prostředí a bezpečnosti výrobků v mlékárenských provozech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F19%3AN0000019" target="_blank" >RIV/26722861:_____/19:N0000019 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/19:43919512
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Workshop k projektu QK1710156: Kontrola hygieny prostředí a bezpečnosti výrobků v mlékárenských provozech
Popis výsledku v původním jazyce
Dne 13. 6. 2019 se konal ve velké zasedací místnosti Výzkumného ústavu veterinárního lékařství workshop s názvem "Kontrola hygieny prostředí a bezpečnosti výrobků v mlékárenských provozech". Na akci byly prezentovány poznatky dosažené v rámci projektu QK1710156 řešeného s finanční podporou NAZV v programu ZEMĚ. Nepočítáme-li organizátory a přednášející, akce se zúčastnilo dalších 34 osob z 10 výrobních podniků (z toho jeden ze Slovenské republiky) a 3 odborných SŠ/VOŠ/VŠ mimo projektový tým. V rámci workshopu byly prezentovány unikátní výsledky v oblasti kontroly hygieny prostředí v mlékárenských provozech a bezpečnosti finálních výrobků. Dr. Němečková z Výzkumného ústavu mlékárenského zahájila program přednáškou Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami následovanou přednáškou Nejvýznamnější technologicky nežádoucí mikroorganismy v mlékárenství, jejich vlastnosti a aktivity. V rámci programu zazněla také přednáška dr. Gelbíčové z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství na téma Kontrola výskytu a šíření Staphylococcus aureus v mlékárenských provozech a přednáška dr. Švirákové z Vysoké školy chemicko-technologické Praha Mikrobiologické riziko octových bakterií při výrobě syrovátkových nápojů.
Název v anglickém jazyce
Workshop on the QK1710156 project: Control of surroundings hygiene and products safety in dairy operations
Popis výsledku anglicky
On June 13, 2019, the workshop with the main topic ’Control of hygiene of surroundings and safety of products in dairy operations’ was held in the large meeting room of the Veterinary Research Institute. There were presented results obtained within the QK1710156 project solution with the financial support of NAZV in the program ‘ZEMĚ’. Excluding the organizers and the lecturers, the events were attended by another 34 persons from 10 manufacturing companies (one of them from the Slovak Republic) and 3 subjects from secondary schools / colleges / universities outside the project team. The workshop presented results from the field of control of hygiene surroundings in dairy operations and the safety of final products. Dr. Němečková from the Dairy Research Institute ran a program by the lecture ‘New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water’; this was followed by the lecture ‘The most important technologically undesirable microorganisms in dairy industry, their properties and activities’. The lecture ‘Control of the occurrence and spreading of Staphylococcus aureus in dairy operations’, presented by dr. Gelbíčová from the Veterinary Research Institute, and the lecture ’Microbiological risk of acetic bacteria in whey beverages production’, presented by dr. Šviráková from the University of Chemical Technology in Prague, were also given within the program.
Klasifikace
Druh
W - Uspořádání workshopu
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
Brno (VÚVeL v.v.i.)
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
34
Počet zahraničních účastníků
—
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce