Možnosti identifikace falšování syrového mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F19%3AN0000045" target="_blank" >RIV/26722861:_____/19:N0000045 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/19:80918
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_177_1_s.1-7.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_177_1_s.1-7.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti identifikace falšování syrového mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek uvádí potřebu vývoje metod pro odhalování falšování syrového mléka. Podrobněji je zmíněna pravděpodobnostní, statistická metoda identifi kace falšování ovčího mléka vodou podle dynamiky vybraných složek mléka a bodu mrznutí mléka během sezóny. Jsou uvedeny metodické postupy a výsledky řešení současného projektu vývoje metod pro odhalování falšovaného mléka malých přežvýkavců přídavkem kravského mléka. V závěru je zdůvodněna akutní potřeba urychleného výzkumu a vývoje analytických metod pro odhalování falšování mléka, především kravského, umělým snižováním počtu somatických buněk, jako postupu prevence zhoršování kvality potravinového řetězce a podpory ochrany zdraví konzumentů.
Název v anglickém jazyce
Possibilities of identifi cation of adulteration of raw milk
Popis výsledku anglicky
The paper mentions the need to develop methods for detecting raw milk adulteration. The probabilistic, statistical method of identifi cation of adulteration of sheep milk by water according to the dynamics of selected milk components and the freezing point of milk during the season is mentioned in more details. Methodological procedures and results of the current project of development of methods for detection of adulterated milk of small ruminants by adding cow’s milk are presented. In conclusion, there is expressed an urgent need for accelerated research and development of analytical methods for detecting milk adulteration, especially cow milk, by artifi cially reducing the somatic cell count as a way of preventing deterioration in the quality of the food chain and promoting consumer health protection.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920222" target="_blank" >QK1920222: Nové spolehlivé metody detekce falšování kozího a ovčího mléka a mléčných výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
1 – 7
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—