Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of FT-NIR spectroscopy and ELISA for detection of adulteration of goat cheeses with cow's milk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43907972" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43907972 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/16:43874511

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.5740/jaoacint.15-0190" target="_blank" >https://doi.org/10.5740/jaoacint.15-0190</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5740/jaoacint.15-0190" target="_blank" >10.5740/jaoacint.15-0190</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of FT-NIR spectroscopy and ELISA for detection of adulteration of goat cheeses with cow's milk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study investigated the ability of two methods to detect adulteration of goat cheeses via the addition of cow's milk, with a negligible effect on the raw materials. Cheeses were produced from a mixture of goat's and cow's milk and were then analyzed by Fourier transform near-IR (FT-NIR) spectroscopy and competitive ELISA. The cheese spectra were scanned in the spectroscope in reflectance mode on an integrating sphere at 80 scans and a resolution of 4 cmMINUS SIGN 1. The spectra were evaluated via discriminant analysis, and a calibration was created via a partial least-squares algorithm to quantify the cow's milk admixture. A correlation coefficient of R = 0.999 was reached with a standard error of calibration of 0.0407. The results were statistically processed to a median value via a t-test. Adulteration detection by the ELISA method was performed using a commercial Milk Fraud/Bovine ELISA kit. It was found that the FT-NIR spectroscopy method is capable of detecting an admixture of cow's milk in goat cheese as small as 1%. The ELISA method did not return satisfactory results for the detection of adulteration with cow's milk.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of FT-NIR spectroscopy and ELISA for detection of adulteration of goat cheeses with cow's milk

  • Popis výsledku anglicky

    This study investigated the ability of two methods to detect adulteration of goat cheeses via the addition of cow's milk, with a negligible effect on the raw materials. Cheeses were produced from a mixture of goat's and cow's milk and were then analyzed by Fourier transform near-IR (FT-NIR) spectroscopy and competitive ELISA. The cheese spectra were scanned in the spectroscope in reflectance mode on an integrating sphere at 80 scans and a resolution of 4 cmMINUS SIGN 1. The spectra were evaluated via discriminant analysis, and a calibration was created via a partial least-squares algorithm to quantify the cow's milk admixture. A correlation coefficient of R = 0.999 was reached with a standard error of calibration of 0.0407. The results were statistically processed to a median value via a t-test. Adulteration detection by the ELISA method was performed using a commercial Milk Fraud/Bovine ELISA kit. It was found that the FT-NIR spectroscopy method is capable of detecting an admixture of cow's milk in goat cheese as small as 1%. The ELISA method did not return satisfactory results for the detection of adulteration with cow's milk.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of AOAC International

  • ISSN

    1060-3271

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    99

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    180-186

  • Kód UT WoS článku

    000371953400022

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84962374828