Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fermentation Ability of Bovine Colostrum by Different Probiotic Strains

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000023" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000023 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/20:82060 RIV/60461373:22330/20:43921436

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2311-5637/6/3/93/pdf" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2311-5637/6/3/93/pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/fermentation6030093" target="_blank" >10.3390/fermentation6030093</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Fermentation Ability of Bovine Colostrum by Different Probiotic Strains

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Over the past decade, the use of bovine colostrum and its bioactive components as the basis of functional food and dietary supplements for humans has substantially increased. However, for developing new products enriched with probiotics and bovine colostrum, the influence of colostrum composition on the growth promotion of bacteria still needs to be tested. Therefore, we decided to study the influence of bovine colostrum chemical and mineral composition as well as the content of bioactive compounds (immunoglobulins, lactoferrin, lactoperoxidase) on the growth of ten selected strains from genera Lactobacillus, Lacticaseibacillus, Bifidobacterium, and Enterococcus. After 24 h of fermentation, the growth was assessed based on lactic and acetic acids production evaluated using isotachophoresis, bacterial counts determined by the agar plate method, and change of pH. The production of acids and bacterial counts were significantly (P<0.05) di_erent between selected genera. The change of bacterial counts was correlated with pH, but the correlation between growth and bovine colostrum composition was not proven. The highest growth and production of lactic acid was observed after the fermentation of bovine colostrum by the strains Enterococcus faecium CCDM 922A and CCDM 945.

  • Název v anglickém jazyce

    Fermentation Ability of Bovine Colostrum by Different Probiotic Strains

  • Popis výsledku anglicky

    Over the past decade, the use of bovine colostrum and its bioactive components as the basis of functional food and dietary supplements for humans has substantially increased. However, for developing new products enriched with probiotics and bovine colostrum, the influence of colostrum composition on the growth promotion of bacteria still needs to be tested. Therefore, we decided to study the influence of bovine colostrum chemical and mineral composition as well as the content of bioactive compounds (immunoglobulins, lactoferrin, lactoperoxidase) on the growth of ten selected strains from genera Lactobacillus, Lacticaseibacillus, Bifidobacterium, and Enterococcus. After 24 h of fermentation, the growth was assessed based on lactic and acetic acids production evaluated using isotachophoresis, bacterial counts determined by the agar plate method, and change of pH. The production of acids and bacterial counts were significantly (P<0.05) di_erent between selected genera. The change of bacterial counts was correlated with pH, but the correlation between growth and bovine colostrum composition was not proven. The highest growth and production of lactic acid was observed after the fermentation of bovine colostrum by the strains Enterococcus faecium CCDM 922A and CCDM 945.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210376" target="_blank" >QJ1210376: Kolostrum jako zdroj nových primárních produktů v potravinách a doplňcích stravy vyznačujících se zlepšenými dietetickými vlastnostmi a vysokým obsahem přirozených biologicky aktivních látek.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Fermentation

  • ISSN

    2311-5637

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    6

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    93

  • Kód UT WoS článku

    000578194900001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85094569267