Pařený sýr typu kaškaval obsahující bioaktivní látky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000033" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000033 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pařený sýr typu kaškaval obsahující bioaktivní látky
Popis výsledku v původním jazyce
Na základě laboratorního a poloprovozního výzkumu byla vypracována technologie, která řeší výrobu pařených sýrů se zdravotními a organoleptickými benefity danými přídavkem směsi lipáz způsobující rozklad mléčného tuku za vzniku esterů mastných kyselin vytvářejících aroma připomínající italské a španělské ovčí sýry a butyrátu zdravotně prospěšného pro lidský metabolismus.
Název v anglickém jazyce
Kashkaval cheese containing biologically active substances
Popis výsledku anglicky
On the basis of laboratory and semi-operational research, a cheese technology has been developed that addresses the production of pasta filata cheeses with health and organoleptic benefits given by the addition of a mixture of lipases causing the breakdown of milk fat to esters of fatty acid producing aroma reminiscent of Italian and Spanish sheep cheeses and butyrate beneficial for human metabolism.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Využití enzymatického a probiotického potenciálu mikroorganismů k vývoji nových a zvýšení kvality a trvanlivosti stávajících mléčných a pekárenských výrobků.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Kašlaval
Číselná identifikace
bez čísla smlouvy
Technické parametry
Existence ověřené technologie je doložená statutárně podepsanou smlouvou mezi Výzkumným ústavem mlékárenským s.r.o. Praha (IČO: 26722861) a Mlékárnou Olešnice a.s. (IČO: 48911020) ze dne 04.11.2020
Ekonomické parametry
Roční zvýšení výroby sýrů o 5 tun. Navýšení tržeb o 852 tis. Kč.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26722861
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—