Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pařený sýr typu kaškaval obsahující bioaktivní látky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000033" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000033 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pařený sýr typu kaškaval obsahující bioaktivní látky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na základě laboratorního a poloprovozního výzkumu byla vypracována technologie, která řeší výrobu pařených sýrů se zdravotními a organoleptickými benefity danými přídavkem směsi lipáz způsobující rozklad mléčného tuku za vzniku esterů mastných kyselin vytvářejících aroma připomínající italské a španělské ovčí sýry a butyrátu zdravotně prospěšného pro lidský metabolismus.

  • Název v anglickém jazyce

    Kashkaval cheese containing biologically active substances

  • Popis výsledku anglicky

    On the basis of laboratory and semi-operational research, a cheese technology has been developed that addresses the production of pasta filata cheeses with health and organoleptic benefits given by the addition of a mixture of lipases causing the breakdown of milk fat to esters of fatty acid producing aroma reminiscent of Italian and Spanish sheep cheeses and butyrate beneficial for human metabolism.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Využití enzymatického a probiotického potenciálu mikroorganismů k vývoji nových a zvýšení kvality a trvanlivosti stávajících mléčných a pekárenských výrobků.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    Kašlaval

  • Číselná identifikace

    bez čísla smlouvy

  • Technické parametry

    Existence ověřené technologie je doložená statutárně podepsanou smlouvou mezi Výzkumným ústavem mlékárenským s.r.o. Praha (IČO: 26722861) a Mlékárnou Olešnice a.s. (IČO: 48911020) ze dne 04.11.2020

  • Ekonomické parametry

    Roční zvýšení výroby sýrů o 5 tun. Navýšení tržeb o 852 tis. Kč.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    26722861

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem