Technologie výroby mraženého krému z kokosového mléka s obsahem jogurtových bakterií
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000023" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000023 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie výroby mraženého krému z kokosového mléka s obsahem jogurtových bakterií
Popis výsledku v původním jazyce
Byla vyvinuta nová technologie výrobku na bázi suroviny z kokosového mléka, který je fermentován BMK, ochucen a zamražen. Krém je vhodný pro osoby, trpící laktózovou intolerancí a alergií na mléčnou bílkovinu. Zájem zákazníků o alternativy mléčných výrobků vzrůstá. Nové způsoby zpracování kokosového mléka, jehož klad spočívá v obsahu minerálních látek, vitamínů a také vlákniny v základní surovině, jsou žádané. Významná je především fermentace suroviny vhodnými mikroorganismy, které jsou ve vitální formě i po zmrazení výrobku. Jogurtové bakterie mají pozitivní vliv na trávení, štěpí jednotlivé živiny na látky jednodušší a tím je činí stravitelnější. Technologie nového výrobku přispívá k rozšíření portfolia funkčních potravin na našem trhu.
Název v anglickém jazyce
Production technology of frozen cream from coconut milk containing yoghurt bacteria
Popis výsledku anglicky
New product technology based on coconut milk raw material has been developed, which is fermented by LAB, flavored and frozen. The food is suitable for people suffering from lactose intolerance and allergy to milk protein. Customer interest in dairy alternatives is growing. New methods of processing coconut milk, the advantage of which lies in the content of minerals, vitamins and also fiber in the basic raw material, are in demand. The fermentation of the raw material by suitable microorganisms, which are in vital form even after the product has been frozen, is especially important. Yoghurt bacteria have a positive effect on digestion, they break down individual nutrients into simpler substances and thus make them more digestible. The technology of the new product contributes to the expansion of the functional food portfolio in our market.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
2021-23
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Mražený vegan krém v bio kvalitě z fermentovaného kokosového mléka jogurtovými bakteriemi s minimálním obsahem 1.106 v 1 g produktu.
Ekonomické parametry
Velikost produkce je předpokládána v roce 2021 cca 5 tis. ks kelímků, které budou prodávány do prodejen potravin, prodejen zdravé výživy, sportovních center apod. a předpokládaná produkce v následujících letech bude rostoucí na úroveň cca 35 tis. ks kelímků. Hodnota produkce v roce 2021 se přepokládá ve výši 250 000 Kč, v dalších letech se předpokládá navýšení na úroveň 1,75 mil. Kč ročně.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26722861
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—