Izolace a identifikace divokých izolátů bakterií mléčného kvašení z luskovin a hodnocení jejich funkčních vlastností in vitro s ohledem na využití v biologické ochraně luskovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000012" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000012 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2023/v%C4%9Bda_197_2.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2023/v%C4%9Bda_197_2.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Izolace a identifikace divokých izolátů bakterií mléčného kvašení z luskovin a hodnocení jejich funkčních vlastností in vitro s ohledem na využití v biologické ochraně luskovin
Popis výsledku v původním jazyce
Bakterie mléčného kvašení jsou významnou skupinou mikroorganismů, která, v rámci ochrany rostlin, poskytuje rostlinám řadu benefitů včetně posilování rezistentních mechanismů rostlin a přímého protektivního účinku vůči bakteriálním a fungálním patogenům. Protektivní účinek není samozřejmou vlastností druhu či izolátů bakterií mléčného kvašení, ale je podmíněn geny, exprimací jejich produktů do substrátu, stabilitou metabolitů a spektrem jejich účinku. Screening izolátů laktobacilů izolovaných z nadzemních a kořenových částí luskovin ukázal na významně nižší produkci kyseliny mléčné a octové oproti vybraným kmenům ze siláží s verifikovaným antifungálním účinkem. Genetická analýza potvrdila u všech izolátů zastoupení genů kódující bakteriociny Třídy 2a a chitinázu. Přítomnost proteinu s chitinolytickou aktivitou (LACO chitin binding protein) o velikosti 22,19 kDa in vitro byla potvrzená u bezbuněčného supernatantu z většiny izolátů, pouze u třech izolátů nebyl protein detekován (A, C a G). Antifungální testy ukázaly, že frakce bezbuněčného supernatantu o velikosti 2-30 kDa má významný inhibiční účinek na růst mycelia pěti druhů fusárií, a to zejména z izolátů L. plantarum (B, J) a L. pentosus (G, H).
Název v anglickém jazyce
Isolation and identification of lactic acid bacteria from legumes and screening of its functional properties in vitro concerning the application in biological control of legumes
Popis výsledku anglicky
Lactic acid bacteria represent fermentative microorganisms that, under the application in plant protection, provide many benefits to plants, including induction and reinforcement of protective mechanisms and direct protection against bacterial and fungal pathogens. The protective effect of LAB is a complex of strain-specific traits conditioned by genes and its expression in a substrate, the stability of metabolites and the spectrum of its impact. The screening of strains of lactobacilli from the upper part and roots of legumes showed that the production of lactic and acetic acid was significantly lower compared with strains from silages with verified antifungal activity. Genetic analysis confirmed the presence of genes coding bacteriocins Class 2a and chitinases in all isolates from legumes. The protein (LACO chitin binding protein) 22,19 kDa with chitinolytic activity was detected in cell-free supernatants except for A, C and G isolates. The antifungal tests showed that a fraction of size 2-30 kDa of cell-free supernatants inhibited the mycelia growth of five Fusarium species significantly, especially those obtained from isolates L. plantarum (B, J) and L. pentosus (G, H).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22010255" target="_blank" >QK22010255: Intenzifikace ekologické produkce leguminóz prostřednictvím biologických prostředků s cílem zlepšení jejich zdravotního stavu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
34
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
7–14
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—