Využití nukleární magnetické rezonance v mlékárenském výzkumu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000015" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000015 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/24:97987
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2024/v%C4%9Bda_204_09_12.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2024/v%C4%9Bda_204_09_12.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití nukleární magnetické rezonance v mlékárenském výzkumu
Popis výsledku v původním jazyce
Nukleární magnetická rezonance (NMR) se v posledních letech stala často využívanou analytickou technikou v celé řadě vědních oborů. Nejinak tomu je v mlékárenském výzkumu. Níže je uveden literární přehled vědeckých studií zaměřujících se na aplikaci NMR pro studium profilu metabolitů mléka napříč celým dodavatelským řetězcem. Pomocí nejrůznějších NMR experimentů byly zkoumány změny v mléku v závislosti na zdraví dojnic či složení krmné dávky. Rovněž bylo zjištěno, že NMR lze využít ke kontrole kvality a bezpečnosti mléka. V neposlední řadě bylo NMR široce využíváno ve vědeckých studiích zaměřujících se na sýry, přičemž se často jednalo o sýry s Chráněným označením původu.
Název v anglickém jazyce
The use of nuclear magnetic resonance in the dairy research
Popis výsledku anglicky
In recent years, nuclear magnetic resonance (NMR) has become a frequently used analytical technique in many scientific fields as well as in the field of dairy research. Below is a literature review of scientific studies focusing on the application of NMR to study the metabolite profile of milk across the entire supply chain. Using a variety of NMR experiments, changes in milk as a function of dairy cow health or ration composition have been investigated. It has also been found that NMR can be used to monitor milk quality and safety. Finally, NMR has been widely used in scientific studies on cheese, often involving cheeses with Protected Designations of Origin.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010212" target="_blank" >QK21010212: Vývoj metod pro kontrolu manipulace kvality mléka určeného k dalšímu technologickému zpracování a zajištění jeho autenticity.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
1–9
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—