NUTRITIONAL VALUE OF LINSEED OIL (LINUM USITATISSIMUM L.) AND THE BENEFIT OF ITS CONSUMPTION
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26784246%3A_____%2F14%3A%230000750" target="_blank" >RIV/26784246:_____/14:#0000750 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
NUTRIČNÁ HODNOTA ĽANOVÉHO OLEJA (LINUM USITATISSIMUM L.) A BENEFIT JEHO KONZUMÁCIE
Popis výsledku v původním jazyce
Ľanový olej je rastlinným olejom z olejnatých semien a má cenné nutričné zloženie. Z uvedeného dôvodu bola realizovaná klinická štúdia na vybranej skupine žien, kritériami výberu probandiek bol vek, fajčiarske návyk, hormonálna liečby a užívanie ďalšíchvýživových doplnok s obsahom omega-3 a omega-6 mastných kyselín. V prvej fáze výskumu sa zhodnotil biologický materiál a konzumácie ľanového oleja. V semenách a v oleji vybraných olejných odrôd (Raciol, Recital) ľanu siateho (Linum usitatissimum L.) bolianalyzované obsahové látky. Analýza percentuálneho zastúpenia mastných kyselín bola realizovaná podľa normy ČSN EN ISO 5508 a analýzy oleja sa uskutočnili podľa internej metodiky, ktorá vychádzala z normy ČSN EN ISO 659. Zistený podiel tuku bol v ľanových semenách v rozsahu 40,8 - 42,9 %. Z mastných kyselín bol zistený najvyšší podiel polynenasýtenej mastnej kyseliny ? kyseliny linolénovej, ktorý bol v semenách v rozsahu 37,1 - 61 % a v ľanovom oleji 29,8 - 61,9 % (s vyšším obsahom pri
Název v anglickém jazyce
NUTRITIONAL VALUE OF LINSEED OIL (LINUM USITATISSIMUM L.) AND THE BENEFIT OF ITS CONSUMPTION
Popis výsledku anglicky
Linseed oil is produced by oil seeds of Linum usitatissimum L. species, and has valuable nutritional composition. For this reason the clinical case study was prepared. The criteria for selection of probands were ? gender, age, smoking habits, hormonal treatment and use of other nutritional supplements with content of omega-3 and omega-6 fatty acids. The first phase of research was evaluation of biological material and consumption of linseed oil according to managed schedule. In seeds and in an oil of two selected cultivars of flax (Recital and Raciol) were analysed contained substances. The percent representation of fatty acids in seeds was realized according to ČSN EN ISO 5508 norm, and analyses of oil were done by internal method modified according to ČSN EN ISO 659. Determined content of total fat in seeds varied from 40.8 to 42.9 %. The highest content, from polyunsaturated fatty acids, had alpha-linolenic acid in seeds (37.1 ? 61.0 %) and in oil (29.8 ? 61.9 %). The cultivar Recit
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI92A143" target="_blank" >QI92A143: Výzkum vhodných odrůd a nového způsobu zpracování olejného lnu (Linum usitatissimum L.) pro nepotravinářské a energetické využití</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda: vědecká příloha časopisu
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
55-60
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—