Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vlivy na bod mrznutí syrového kravského mléka od nadojení až po jeho zpracování.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F06%3A%230000002" target="_blank" >RIV/26788462:_____/06:#0000002 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26788462:_____/06:#0000198

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vlivy na bod mrznutí syrového kravského mléka od nadojení až po jeho zpracování.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Odborná práce o kolísání bodu mrznutí mléka (MFP). MFP je velmi důležitá fyzikální vlastnost mléka. MFP je ovlivněn složením mléka, které je spojeno s osmotickým tlakem a ostatními fyziologickými činiteli. Za jistých podmínek je možné indikovat přídavekcizí vody do mléka podle hodnoty MFP. Pro takový účel je nezbytné mít dobře odhadnutou hodnotu legislativního diskriminačního limitu MFP. To není v České republice splněno pro současné podmínky. Práce je zaměřena na informaci pro možnost zlepšit takový odhad. Různé faktory jako je sezóna, odhadnutý stav výživy dojnic, přídavek cizí vody, pasterizace, kysličník uhličitý a odpar vodní páry, manipulace s tukovým obsahem, mléčná užitkovost dojnic, některé složky mléka (jako čisté a syrovátkové bílkoviny), počet somatických buněk a kysací schopnost mléka prostřednictvím ušlechtilých mlékařských kultur (titrační kyselost a celkový počet ušlechtilých mikroorganismů) jsou popsány ve smyslu možného vlivu nebo vztahů k hodnotě bodu mrznutí mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    The effects on milk freezing point of raw cow milk from milking up to its processing.

  • Popis výsledku anglicky

    The professional work about milk freezing point (MFP) variability. MFP is influenced by the milk composition, which is connected with the osmotic pressure and by the other physiological factors. Under sure conditions it is possible to indicate a foreignwater addition into milk according to MFP value. It is necessary to have a good estimated legislative discrimination limit value of MFP for such purpose. It is not fulfilled in the Czech republic. The paper is aimed at information for possibility to improve such estimation. The different factors such as the season, the estimated state of dairy cow nutrition, the foreign water addition, pasteurization, the carbon dioxide and water steam evaporation, the fat content manipulation, the milk yield of dairy cow, some milk component, the somatic cell count and the milk fermentation ability due to the noble dairy microbial culture are described in terms of the possible impact or relationships on the MFP value.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mliekarstvo

  • ISSN

    1210-3144

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    37

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    44-50

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus