Vlivy na bod mrznutí syrového kravského mléka od nadojení až po jeho zpracování.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F06%3A%230000002" target="_blank" >RIV/26788462:_____/06:#0000002 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26788462:_____/06:#0000198
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vlivy na bod mrznutí syrového kravského mléka od nadojení až po jeho zpracování.
Popis výsledku v původním jazyce
Odborná práce o kolísání bodu mrznutí mléka (MFP). MFP je velmi důležitá fyzikální vlastnost mléka. MFP je ovlivněn složením mléka, které je spojeno s osmotickým tlakem a ostatními fyziologickými činiteli. Za jistých podmínek je možné indikovat přídavekcizí vody do mléka podle hodnoty MFP. Pro takový účel je nezbytné mít dobře odhadnutou hodnotu legislativního diskriminačního limitu MFP. To není v České republice splněno pro současné podmínky. Práce je zaměřena na informaci pro možnost zlepšit takový odhad. Různé faktory jako je sezóna, odhadnutý stav výživy dojnic, přídavek cizí vody, pasterizace, kysličník uhličitý a odpar vodní páry, manipulace s tukovým obsahem, mléčná užitkovost dojnic, některé složky mléka (jako čisté a syrovátkové bílkoviny), počet somatických buněk a kysací schopnost mléka prostřednictvím ušlechtilých mlékařských kultur (titrační kyselost a celkový počet ušlechtilých mikroorganismů) jsou popsány ve smyslu možného vlivu nebo vztahů k hodnotě bodu mrznutí mléka.
Název v anglickém jazyce
The effects on milk freezing point of raw cow milk from milking up to its processing.
Popis výsledku anglicky
The professional work about milk freezing point (MFP) variability. MFP is influenced by the milk composition, which is connected with the osmotic pressure and by the other physiological factors. Under sure conditions it is possible to indicate a foreignwater addition into milk according to MFP value. It is necessary to have a good estimated legislative discrimination limit value of MFP for such purpose. It is not fulfilled in the Czech republic. The paper is aimed at information for possibility to improve such estimation. The different factors such as the season, the estimated state of dairy cow nutrition, the foreign water addition, pasteurization, the carbon dioxide and water steam evaporation, the fat content manipulation, the milk yield of dairy cow, some milk component, the somatic cell count and the milk fermentation ability due to the noble dairy microbial culture are described in terms of the possible impact or relationships on the MFP value.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mliekarstvo
ISSN
1210-3144
e-ISSN
—
Svazek periodika
37
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
44-50
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—