Analýza vybraných faktorů působících na proměnlivost bodu mrznutí syrového kravského mléka.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F06%3A8P005614" target="_blank" >RIV/49608851:_____/06:8P005614 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26788462:_____/06:#0000004 RIV/26788462:_____/06:#0000077
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza vybraných faktorů působících na proměnlivost bodu mrznutí syrového kravského mléka.
Popis výsledku v původním jazyce
Bod mrznutí mléka (MFP) jako velmi důležitá polyfaktoriální fyzikální vlastnost je většinou ovlivněn složením mléka, zejména složkami, které jsou spojeny s osmotickým tlakem a rovněž ostatními fyziologickými faktory zvířat. Za jistých podmínek je možné indikovat přídavek cizí vody do mléka podle hodnoty MFP. Je nezbytné mít dobře odhadnutý legislativní diskriminační limit hodnoty MFP pro tento účel. To není naplněno v České republice za současných podmínek. Tato práce je cilena na informace pro možnostzlepšení tohoto odhadu. Různé faktory, jako je sezóna, odhadnutý stav výživy krav (ve smyslu dusík/energie rovnováhy), přídavek cizí vody, pasterace a vypařování vodních par a kysličníku uhličitého jsou popsány ve smyslu možných vlivů nebo vztahů na hodnotu bodu mrznutí mléka.
Název v anglickém jazyce
The analyse of the selected factors which are able to affect the versatility of the raw cow milk freez.
Popis výsledku anglicky
Milk freezing point (MFP) as very important polyfactorial physical property is mostly influenced by the milk composition, especially by the components, which are connected with the osmotic pressure and by the other physiological factors in animals as well. Under sure conditions it is possible to indicate a foreign water addition into milk according to MFP value. It is necessary to have a good estimated legislative discrimination limit value of MFP for such purpose. It is not fulfilled in the Czech Republic under the today actual conditions. This paper is aimed at information for possibility to improve such estimation. The different factors such as the season, the estimated state of dairy cow nutrition (in terms of the nitrogen/energy balance), the foreign water addition, pasteurization and the carbon dioxide and water steam evaporation are described in terms of the possible impacts or relationships on the milk freezing point value.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4003" target="_blank" >QF4003: Vývoj systému pro konsistentní ohodnocování kvality syrového mléka jako podpora prevence souvisejících hygienických a hospodářských rizik</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Den mléka 2006
ISBN
80-213-1498-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
105-109
Název nakladatele
ČZS AF ČZU a ISV Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 5. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—