Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analýza vybraných faktorů působících na proměnlivost bodu mrznutí syrového kravského mléka.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F06%3A8P005614" target="_blank" >RIV/49608851:_____/06:8P005614 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26788462:_____/06:#0000004 RIV/26788462:_____/06:#0000077

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analýza vybraných faktorů působících na proměnlivost bodu mrznutí syrového kravského mléka.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bod mrznutí mléka (MFP) jako velmi důležitá polyfaktoriální fyzikální vlastnost je většinou ovlivněn složením mléka, zejména složkami, které jsou spojeny s osmotickým tlakem a rovněž ostatními fyziologickými faktory zvířat. Za jistých podmínek je možné indikovat přídavek cizí vody do mléka podle hodnoty MFP. Je nezbytné mít dobře odhadnutý legislativní diskriminační limit hodnoty MFP pro tento účel. To není naplněno v České republice za současných podmínek. Tato práce je cilena na informace pro možnostzlepšení tohoto odhadu. Různé faktory, jako je sezóna, odhadnutý stav výživy krav (ve smyslu dusík/energie rovnováhy), přídavek cizí vody, pasterace a vypařování vodních par a kysličníku uhličitého jsou popsány ve smyslu možných vlivů nebo vztahů na hodnotu bodu mrznutí mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    The analyse of the selected factors which are able to affect the versatility of the raw cow milk freez.

  • Popis výsledku anglicky

    Milk freezing point (MFP) as very important polyfactorial physical property is mostly influenced by the milk composition, especially by the components, which are connected with the osmotic pressure and by the other physiological factors in animals as well. Under sure conditions it is possible to indicate a foreign water addition into milk according to MFP value. It is necessary to have a good estimated legislative discrimination limit value of MFP for such purpose. It is not fulfilled in the Czech Republic under the today actual conditions. This paper is aimed at information for possibility to improve such estimation. The different factors such as the season, the estimated state of dairy cow nutrition (in terms of the nitrogen/energy balance), the foreign water addition, pasteurization and the carbon dioxide and water steam evaporation are described in terms of the possible impacts or relationships on the milk freezing point value.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4003" target="_blank" >QF4003: Vývoj systému pro konsistentní ohodnocování kvality syrového mléka jako podpora prevence souvisejících hygienických a hospodářských rizik</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Den mléka 2006

  • ISBN

    80-213-1498-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    105-109

  • Název nakladatele

    ČZS AF ČZU a ISV Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    22. 5. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku