Vliv metodicky změněného obsahu tuku na vybrané mléčné ukazatele.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F06%3A%230000006" target="_blank" >RIV/26788462:_____/06:#0000006 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv metodicky změněného obsahu tuku na vybrané mléčné ukazatele.
Popis výsledku v původním jazyce
Původní práce o modifikacích obsahu tuku v mléce a jejich vlivu na bod mrznutí mléka (MFP). MFP slouží jako ukazatel přídavku vody do mléka během jeho dojení nebo uložení. MFP může být ovlivněn složením mléka, dojivostí, výživou a také zdravotním stavem.Ovšem, je důležité disponovat správným odhadem hodnoty legislativního diskriminačního limitu MFP. Legislativní limit pro MFP v ČR je -0,520 °C. Shora zmíněný limit je neodpovídající. Tato práce je zaměřena na určité vztahy mezi MFP a vybranými mléčnýmiukazateli, jako denní dojivost, hrubé bílkoviny, čisté bílkoviny, močovina, aceton a počet somatických buněk aby bylo možné ukázat vlivy na MFP a také důvody pro opravu limitu. V pokuse s metodicky změněným obsahem tuku v mléce se jeho hodnoty ve vzorcích pohybovaly v rozmezí 1,68 % až do 6,48 %. Ani takto velké změny v obsahu tuku neměly významný vliv na BMM. Případné ošetření mléka ve smyslu snížení obsahu tuku či chybný odběr vzorku nemá významný vliv na hodnoty BMM.
Název v anglickém jazyce
Influence of metodically modified fat content on chosen milk indicators.
Popis výsledku anglicky
Original paper about milk fat content modifications and their influence on milk freezing point. MFP serve as an indicator of water addition into milk during milking and storage. MFP can be influenced by the milk composition, milk yield, nutrition and bythe health state as well. It is essential to have a right estimated legislative discrimination limit value of MFP. The legislative limit for MFP in CR is -0.520 °C, which is inadequate. This paper is focused on certain relationships between MFP and selected milk paremeters, such as daily milk yield, crude protein, true protein, urea, acetone and somatic cell count in order to demonstrate the influences on MFP and also the reasons for limit correction. In the experiment with methodically changed milk fatcontent its values were varied in the range from 1.68 % to 6.48 %. Neither such big changes in fat content had not significant effect on MFP. Milk treatment in terms of fat decrease or mistake at sampling have not significant impact on M
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Agroregion 2006
ISBN
80-7040-869-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
117-121
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
24. 8. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—