Posudzovanie JUT býkov a volov metódou SEUROP a kvality ich mäsa matódami WB aTPA.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F07%3A%230000035" target="_blank" >RIV/26788462:_____/07:#0000035 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Posudzovanie JUT býkov a volov metódou SEUROP a kvality ich mäsa matódami WB aTPA.
Popis výsledku v původním jazyce
V práci je řešena problematika kvality jatečného těla a hovězího masa související z dobou zrání ve vakuu. Výživné a technologické parametry masa byly hodnoceny a porovnávány u čerstvého masa a masa po 7,14,21a 28 denním zrání. Byly zjištěny průkazné rozdíly mezi masem s různou dobou zrání u parametru celkového obsahu proteinu, vázané vody a hodnoty pH.Byly nalezeny průkazné rozdíly v klasifikaci JUT býků a volů (3,60 =U až U- býci; 3,00 = R voli).Hodnoty ztráty hmotnosti varem , řezu podle WB a tlakového testu TPA byly vyšší u býků při všech režimech zrání. Hodnoty masa býků dva dny po porážce byly (ZV, WBŘ, TPA1, TPA 2) 28%; 130 N; 297,8 N; 256,4 N u volů pak 26,2%; 92,46 N; 260,55 N; 22C1,69 N. Při 29 denním zrání jsou pak hodnoty (ZV, WBŘ, TPA 1 a TPA 2) 34,31%; 83,64 N; 284,53 N; 237,66 N u býků a 31,21 %; 52,43 N; 227,27 N a 186,15 N u volů.
Název v anglickém jazyce
Carcass and Beef quality from bulls and steers after his ageing.
Popis výsledku anglicky
The problem of changes of carcass and beef quality after his ageing was ewaluated in this work. Nutritional and technological parameters were compared on fresh beef (48 hours post mortem) and 7, 14, 21 and 28 days after ageing. Signoficant diferrences were manifest on content of total protein, on water retention and pH values. The values of CL (cooking losses), WBSF, TPA 1 , TPA 2 at two days postmortem were 28%; 130 N; 297,8 N; 256,4 N for bulls and 26,2%; 92,46 N; 260,55 N; 22C1,69 N for steers. Values of the same parameters at 29 d aging ppostmortem were (ZV, WBŘ, TPA 1 a TPA 2) 34,31%; 83,64 N; 284,53 N; 237,66 N for bulls and 31,21 %; 52,43 N; 227,27 N a 186,15 N for steers.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3020" target="_blank" >QF3020: Využití biodiverzity mezi plemeny dojeného a masného skotu a stanovení efektů hybridizace pro zvyšování užitkovosti u jejich kříženců.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín.
ISBN
978-80-8069-861-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
330-334
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra - Slovensko
Místo konání akce
Nitra - SR
Datum konání akce
1. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—