Posudzovanie JUT býkov a volov metodou SEUROP a kvality ich mäsa metodami WB a TPA
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P006703" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P006703 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Posudzovanie JUT býkov a volov metodou SEUROP a kvality ich mäsa metodami WB a TPA
Popis výsledku v původním jazyce
20 mladých kříženců (10býků a 10volů) potomků plemen Galloway, Blonde d´Aquitaine, Charolaise a troj-plemení kříženci býků na otcovské pozici a české strakaté na pozici mateřské,byli krmeni stejnou KD. Rovněž chovatelské podmínky zůstaly konstantní. Průměrný věk při kastraci byl 122,6 d. Nebyly nalezeny výrazné rozdíly v dosažené živé hmotnosti nebo porážkové hmotnosti mezi býky a voly. Výrazné rozdíly mezi býky a voly se potvrdily při hodnocení SEUROP (3,60= U-U-; 3,00=R). Podle obsahu tuku patří býcia voly do skupiny 2. Byly hodnoceny na ztráty vařením, křehkost masa z hlediska hodnoty síly krájením (Warner-Bratzler) a maximálním drcením pomocí TPA testu. Hodnoty tří parametrů Byly zjišt´ované po 2, 8, 15, 22, nebo 29 dnech věku ze vzorků masa při 2-4-°C a po vaření 1 hod při 70°C (vnitřní teplota). Hodnoty CL, WBSF, TPA byly vyšší u býků každého věku. Při sledování průběhu zrání u volů a býků byly zjištěny rozdíly v hodnocení fyzikálních parametrů masa. Délka doby zrání se významně
Název v anglickém jazyce
Comparison of Carcass Characteristics by WB and TPA in Steers and Bulls.
Popis výsledku anglicky
20 crossbreed young (10bulls and 10steers) progenies of Galloway, Blonde d´Aquitaine, Charolaise and the three- breed crossbred bulls at the parental and Czech pied at the maternal position, were fed on the same diet. Likewise, all rearing condition remained constant. The mean age at castration was 122.6 d. There were found no significant differences in live weight gain or slaughter weight between bulls and steers. As concerned to the SEUROP, we found significant differences in the confirmation betweenbulls and steers (3,60= U-U-; 3,00=R, respectively). According to the fat contend, bulls and steers belonged to the class 2. Cooking loss, beef tenderness, in term of Warner-Bratzler shear force values, and maximum stress by TPA- compression test have been investigated. The values of the three parameters were determined after 2, 8, 15, 22, or 29 d of ageing of the meat samples at 2-4-°C and after cooking 1 hour at 70°C ( the internal temperature). Values of CL, WBSF, TPA were higher for
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3020" target="_blank" >QF3020: Využití biodiverzity mezi plemeny dojeného a masného skotu a stanovení efektů hybridizace pro zvyšování užitkovosti u jejich kříženců.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín
ISBN
978-80-8069-861-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
330-333
Název nakladatele
SPU Nitra
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
28. 3. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—