Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mramorování a křehkost grilovaných hovězích steaků z 50% kříženců plemene wagyu a jejich srovnání se současnou nabídkou z českých supermarketů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F19%3AN0000007" target="_blank" >RIV/26788462:_____/19:N0000007 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2019-7/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2019-7/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mramorování a křehkost grilovaných hovězích steaků z 50% kříženců plemene wagyu a jejich srovnání se současnou nabídkou z českých supermarketů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci byla porovnávána křehkost a mramorování u roštěnce získaných z 50% kříženců s plemenem wagyu v otcovské pozici a plemen masný simentál, charolais a jiných kříženců v mateřské pozici. Doplňkově se hodnotila kvalita hovězího masa z českých supermarketů. Průměrný porážkový věk kříženců (n=10) byl 28 měsíců. Vliv pohlaví se projevil u obou sledovaných znaků. Na stupnici mramorování (0-12) dosáhly jalovice a vůl úrovně 6, býci úrovně 2. 14. den po porážce dosáhla křehkost vyjádřená střižnou sílou hodnot 3,31 kg u jalovic, 3,37 kg u vola a 7,82 kg u býků. U hovězího masa ze supermarketů se rozsah střižné síly pohyboval od 3,39 kg (u krávy s mramorováním na stupni 5) do 10 kg (pupek bez mramorování). V práci doporučujeme užitkové křížení s otci plemene wagyu k produkci jalovic a volů. Dále doporučujeme vzdělávání spotřebitelů i výrobců masa, aby se dosáhlo vyšší produkce steakového masa. Kvalitní maso pro grilování by mohlo zvýšit spotřebu hovězího masa, která je dnes v České republice okolo 8 kg/obyvetele/rok.

  • Název v anglickém jazyce

    Marbling and tenderness in grilled beef steaks from 50% Wagyu-sired crossbreds and comparison with current offer in Czech supermarkets

  • Popis výsledku anglicky

    We compared meat quality of MLLT– marbling score and tenderness - between non-castrated Wagyu-sired bulls, heifers and one steer - crossbreds with Simmental, Charolais and other hybrids. Also, we evaluated beef quality from Czech supermarkets. The animals (n = 10) were slaughtered at average age of 28 m. The effect of the sex was significant on marbling score (0-12) and shear force (WB). Average values of marbling was 6 in heifers with the steer and 2 in bulls. Average values of shear force on the 14. d of aging was 3.31, 3.37 and 7.82 kg for heifers, steer and bulls, resp. Beef from Czech supermarkerts had range of values from 3.39 kg (beef from a cow with marbling score 5) to 10 kg (flank steak with no marbling). We recommend production of Wagyu sired crossbreds, but only heifers and steers and education of consumers and producers to raise the production of higher-quality beef suitable for grilling. It should increase annual beef consumption per person in the Czech republic, which is nowadays about 8 kg.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    30

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    29-33

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus