Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita masa býků-kříženců plemene wagyu porážených ve dvou věkových skupinách z extenzivního chovu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F18%3AN0000001" target="_blank" >RIV/26788462:_____/18:N0000001 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita masa býků-kříženců plemene wagyu porážených ve dvou věkových skupinách z extenzivního chovu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly porovnány dvě věkové skupiny poražených býků-kříženců s plemenem wagyu v kvalitě masa (Musculus longissimus). V mateřské pozici byly kříženky rámcově větších plemen – charolais, blonde d´Aquitaine a masný simentál. Mladší skupina byla poražena ve věku 24 měsíců, starší ve věku 30 měsíců. Vliv věku byl na stav důležitých kvalitativních vlastností masa statisticky neprůkazný. Průměrné hodnoty střižné síly byly v průběhu zrání masa 10,57; 6,68; 6,31 a 5,85 kg, v intervalech odpovídajících 3., 14., 21. a 28. dnům po porážce býků. Průměrné hodnoty hmotnostních ztrát po tepelném opracování masa grilováním byly v průběhu zrání 30,3; 32,24; 33,36 a 33,06 % v intervalech 3., 14., 21. a 28. den po porážce. Průměrná hodnota pH byla 5,66, průměrný obsah sušiny byl 25,78 % a bílkovin 22,44 %. Obsah vnitrosvalového tuku byl velmi nízký, průměrná hodnota 1,74 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Meat quality in two slaughter-age groups of Wagyu-sired bulls from an extensive farm

  • Popis výsledku anglicky

    We compared meat quality in two age groups of non-castrated Wagyu-sired bulls - crossbreds with Charolais, Blonde d´Aquitaine, Simmental reared on a farm with extensive fattening system. The bulls in the younger Wagyu-group (n = 10) were slaughtered at age of 24 m and the bulls from the older Wagyu-group (n = 12) at age of 30 m. The effect of the age was not significant on the most signs of the meat quality of the MLLT. Decline of the mean values of the shear force were 10.57; 6.68; 6.31 and 5.85 kg on the 3.; 14.; 21. and 28. day after slaughter, resp. Mean values for cooking loss were 30.3; 32.24; 33.36 and 33.06 % on the 3., 14., 21. and 28. day of aging, resp. Average values of pH was 5.66, dry matter 25.78 %, proteins 22.44 % and intramuscular fat 1.74 %.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40203 - Husbandry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LX

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    13-23

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus