Kvalita masa býků-kříženců plemene wagyu porážených ve dvou věkových skupinách z extenzivního chovu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F18%3AN0000001" target="_blank" >RIV/26788462:_____/18:N0000001 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita masa býků-kříženců plemene wagyu porážených ve dvou věkových skupinách z extenzivního chovu
Popis výsledku v původním jazyce
Byly porovnány dvě věkové skupiny poražených býků-kříženců s plemenem wagyu v kvalitě masa (Musculus longissimus). V mateřské pozici byly kříženky rámcově větších plemen – charolais, blonde d´Aquitaine a masný simentál. Mladší skupina byla poražena ve věku 24 měsíců, starší ve věku 30 měsíců. Vliv věku byl na stav důležitých kvalitativních vlastností masa statisticky neprůkazný. Průměrné hodnoty střižné síly byly v průběhu zrání masa 10,57; 6,68; 6,31 a 5,85 kg, v intervalech odpovídajících 3., 14., 21. a 28. dnům po porážce býků. Průměrné hodnoty hmotnostních ztrát po tepelném opracování masa grilováním byly v průběhu zrání 30,3; 32,24; 33,36 a 33,06 % v intervalech 3., 14., 21. a 28. den po porážce. Průměrná hodnota pH byla 5,66, průměrný obsah sušiny byl 25,78 % a bílkovin 22,44 %. Obsah vnitrosvalového tuku byl velmi nízký, průměrná hodnota 1,74 %.
Název v anglickém jazyce
Meat quality in two slaughter-age groups of Wagyu-sired bulls from an extensive farm
Popis výsledku anglicky
We compared meat quality in two age groups of non-castrated Wagyu-sired bulls - crossbreds with Charolais, Blonde d´Aquitaine, Simmental reared on a farm with extensive fattening system. The bulls in the younger Wagyu-group (n = 10) were slaughtered at age of 24 m and the bulls from the older Wagyu-group (n = 12) at age of 30 m. The effect of the age was not significant on the most signs of the meat quality of the MLLT. Decline of the mean values of the shear force were 10.57; 6.68; 6.31 and 5.85 kg on the 3.; 14.; 21. and 28. day after slaughter, resp. Mean values for cooking loss were 30.3; 32.24; 33.36 and 33.06 % on the 3., 14., 21. and 28. day of aging, resp. Average values of pH was 5.66, dry matter 25.78 %, proteins 22.44 % and intramuscular fat 1.74 %.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40203 - Husbandry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
LX
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
13-23
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—