Vyhodnocení obsahu tuku v hovězím mase na principu měření infračerveného spektra
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F10%3A%230000368" target="_blank" >RIV/26788462:_____/10:#0000368 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vyhodnocení obsahu tuku v hovězím mase na principu měření infračerveného spektra
Popis výsledku v původním jazyce
U 63 vzorků hovězího svalu (MLLT) byl hodnocen obsah tuku pomocí metody založené na principu měření IR. Měření vzorku probíhalo z dorzální a ventrální strany a na ploše po transverzálním řezu svalu. Hodnoty metody IR z příčného řezu byly porovnány s chemickou laboratorní metodou r = 0,708, p < 0,01 a analýzou obrazu r = 0,757, p < 0,01. Korelace mezi stanovením obsahu tuku metodou IR a množstvím oddělitelného tuku v JUT byly nízké a většinou neprůkazné r = 0,053 až 0,497
Název v anglickém jazyce
Evaluation of the fat content in beef by infrared spectroscopy
Popis výsledku anglicky
Fat content in 63 samples of beef (MLLT) was assessed using the method of measurement based on IR. Each sample was measured from dorsal, ventral and transversal direction ? area of the transversal cut. The values obtained with the IR method from the transversal direction were compared with the chemical laboratory method r = 0.708, p < 0.01 and image analysis r = 0.757, p < 0.01. Correlations between the determination of fat by the IR method and the amount of separable fat in the carcass were low and mostly non-significant r = 0.053 to 0.497.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
52
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—