PCR identifikace genů kódujících produkci putrescinu a kadaverinu u kmenů E. coli a jiných příbuzných gram negativních kmenů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F10%3A%230000376" target="_blank" >RIV/26788462:_____/10:#0000376 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
PCR identifikace genů kódujících produkci putrescinu a kadaverinu u kmenů E. coli a jiných příbuzných gram negativních kmenů
Popis výsledku v původním jazyce
Putrescin a kadaverin patří k tzv. biogenním aminům, které mohou negativně ovlivnit výsledné kvalitativní vlastnosti potravin a představují riziko intoxikace konzumentů. Jejich akumulaci lze předpokládat zejména v dlouhodobě skladovaných a fermentovanýchpotravinářských výrobcích. Cílem metodiky je poskytnutí nové metody na bázi PCR, použitelné pro identifikaci genů klíčových pro tvorbu putrescinu a kadaverinu u vybraných gram negativních bakterií. Za tímto účelem byly navrženy a zavedeny PCR testy identifikace genů speC, speC izozymu, cadA1 a cadA2. Základním modelovým organismem pro vývoj metod byl druh E. coli. Metody jsou však určeny také k testování dalších zástupců zejména čeledi Enterobacteriaceae, která představuje jednu z nejvýznamnějších skupin mikrobů ve vazbě na kvalitu a bezpečnost potravin, včetně problematiky produkce biogenních aminů.
Název v anglickém jazyce
PCR identification of the genes coding production of putrescine and cadaverine in E.coli and other gram negative strains
Popis výsledku anglicky
Putrescine and cadaverine belong to substances called biogenic amines, which can negatively affect the final quality of foods and represent a risk of consumer?s intoxication. Their accumulation can be expected mainly in long-term stored and fermented food products. The aim of the method is to provide a new method based on PCR for the identification of genes critical for formation of putrescine and cadaverine in selected gram negative bacteria. For this purpose, PCR tests for the identification of genesspeC, speC isozyme, cadA1 and cadA2 were designed and implemented. The basic model organism for the methods development was the E. coli. The methods are intended to test also other representatives of Enterobacteriaceae, which represent one of the major groups of microbes in relation to food quality and safety, including issues related to production of biogenic amines.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
J1610
Číslo předpisu
—
Technické parametry
Číslo certifikace: 2010/5189/SVS. Certifikační orgán: Státní veterinární správa České republiky. Datum certifikace: 8. 12. 2010.
Ekonomické parametry
Ekonomický přínos metodiky lze shledávat v poskytnutí nové, spolehlivější metody identifikace specifické skupiny fenotypově významných gram negativních kmenů bakterií pro širokou obec uživatelů.
Označení certifikačního orgánu
Státní veterinární správa České republiky, Slezská 7, 120 56 Praha 2
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů