Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

PCR identifikace genů kódujících produkci putrescinu a kadaverinu u kmenů E. coli a jiných příbuzných gram negativních kmenů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F10%3A%230000376" target="_blank" >RIV/26788462:_____/10:#0000376 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    PCR identifikace genů kódujících produkci putrescinu a kadaverinu u kmenů E. coli a jiných příbuzných gram negativních kmenů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Putrescin a kadaverin patří k tzv. biogenním aminům, které mohou negativně ovlivnit výsledné kvalitativní vlastnosti potravin a představují riziko intoxikace konzumentů. Jejich akumulaci lze předpokládat zejména v dlouhodobě skladovaných a fermentovanýchpotravinářských výrobcích. Cílem metodiky je poskytnutí nové metody na bázi PCR, použitelné pro identifikaci genů klíčových pro tvorbu putrescinu a kadaverinu u vybraných gram negativních bakterií. Za tímto účelem byly navrženy a zavedeny PCR testy identifikace genů speC, speC izozymu, cadA1 a cadA2. Základním modelovým organismem pro vývoj metod byl druh E. coli. Metody jsou však určeny také k testování dalších zástupců zejména čeledi Enterobacteriaceae, která představuje jednu z nejvýznamnějších skupin mikrobů ve vazbě na kvalitu a bezpečnost potravin, včetně problematiky produkce biogenních aminů.

  • Název v anglickém jazyce

    PCR identification of the genes coding production of putrescine and cadaverine in E.coli and other gram negative strains

  • Popis výsledku anglicky

    Putrescine and cadaverine belong to substances called biogenic amines, which can negatively affect the final quality of foods and represent a risk of consumer?s intoxication. Their accumulation can be expected mainly in long-term stored and fermented food products. The aim of the method is to provide a new method based on PCR for the identification of genes critical for formation of putrescine and cadaverine in selected gram negative bacteria. For this purpose, PCR tests for the identification of genesspeC, speC isozyme, cadA1 and cadA2 were designed and implemented. The basic model organism for the methods development was the E. coli. The methods are intended to test also other representatives of Enterobacteriaceae, which represent one of the major groups of microbes in relation to food quality and safety, including issues related to production of biogenic amines.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    J1610

  • Číslo předpisu

  • Technické parametry

    Číslo certifikace: 2010/5189/SVS. Certifikační orgán: Státní veterinární správa České republiky. Datum certifikace: 8. 12. 2010.

  • Ekonomické parametry

    Ekonomický přínos metodiky lze shledávat v poskytnutí nové, spolehlivější metody identifikace specifické skupiny fenotypově významných gram negativních kmenů bakterií pro širokou obec uživatelů.

  • Označení certifikačního orgánu

    Státní veterinární správa České republiky, Slezská 7, 120 56 Praha 2

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů