Konjugovaná kyselina linolová a další zdraví prospěšné mastné kyseliny obsažené v mléce - rešerše
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F10%3A%230000389" target="_blank" >RIV/26788462:_____/10:#0000389 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Konjugovaná kyselina linolová a další zdraví prospěšné mastné kyseliny obsažené v mléce - rešerše
Popis výsledku v původním jazyce
Mastné kyseliny lze rozdělit například podle struktury na nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA) a polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). Mléko je též zdrojem esenciálních mastných kyselin, tedy takových, které si tělo samo nedokáže vytvořit a musí je přijímat v potravě. Mezi takové se řadí například kyselina linolová, linolenová a arachidonová. Nejvýznamnější ze skupiny nasycených mastných kyselin jsou kyselina palmitová a stearová. Kyselina palmitová společně s kyselinami laurovou a myristovou mohou zvýšit hladinu LDL-cholesterolu, tedy mohou být zdrojem vzniku kardiovaskulárních chorob. Uvádějí se pod označením hypercholesterolemické nebo mastné kyseliny s nepříznivými zdravotními účinky. Toto je také důvodem případné obavy z konzumace mléčného tuku.Naopak polynenasyceným kyselinám, zejména pak kyselin linolové, se přisuzují antiatherogenní účinky tím, že snižují hladinu cholesterolu.
Název v anglickém jazyce
Conjugated linoleic acis and other salubrious fatty acids in milk - review
Popis výsledku anglicky
We can separate the fatty acids in according to their structure into saturated fatty acids (SFA), monounsaturated fatty acids (MUFA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA). The milk is also the source of essential fatty acids, these ones that human bodycan?t produce by itself and has to receive that by food. These are for example linoleic, linolenic and arachidonic acid. The most significant acids from the saturated fatty acids are palmitic and stearic acid. Palmitic acid along with lauric and myristicacid can increase level of LDL-cholesterol hence can be the source of cardiovascular diseases beginning. They are known as the hypercholesterolemic or the health-negative fatty acids. That is the reason of the pertinent fear from the milk fat consumption. On the contrary polyunsaturated acids, mainly linoleic acid, have antiatherogenic effects because they reduce level of cholesterol.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
52
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—