Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Konjugovaná kyselina linolová a další zdraví prospěšné mastné kyseliny obsažené v mléce - rešerše

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F10%3A%230000389" target="_blank" >RIV/26788462:_____/10:#0000389 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Konjugovaná kyselina linolová a další zdraví prospěšné mastné kyseliny obsažené v mléce - rešerše

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mastné kyseliny lze rozdělit například podle struktury na nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA) a polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). Mléko je též zdrojem esenciálních mastných kyselin, tedy takových, které si tělo samo nedokáže vytvořit a musí je přijímat v potravě. Mezi takové se řadí například kyselina linolová, linolenová a arachidonová. Nejvýznamnější ze skupiny nasycených mastných kyselin jsou kyselina palmitová a stearová. Kyselina palmitová společně s kyselinami laurovou a myristovou mohou zvýšit hladinu LDL-cholesterolu, tedy mohou být zdrojem vzniku kardiovaskulárních chorob. Uvádějí se pod označením hypercholesterolemické nebo mastné kyseliny s nepříznivými zdravotními účinky. Toto je také důvodem případné obavy z konzumace mléčného tuku.Naopak polynenasyceným kyselinám, zejména pak kyselin linolové, se přisuzují antiatherogenní účinky tím, že snižují hladinu cholesterolu.

  • Název v anglickém jazyce

    Conjugated linoleic acis and other salubrious fatty acids in milk - review

  • Popis výsledku anglicky

    We can separate the fatty acids in according to their structure into saturated fatty acids (SFA), monounsaturated fatty acids (MUFA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA). The milk is also the source of essential fatty acids, these ones that human bodycan?t produce by itself and has to receive that by food. These are for example linoleic, linolenic and arachidonic acid. The most significant acids from the saturated fatty acids are palmitic and stearic acid. Palmitic acid along with lauric and myristicacid can increase level of LDL-cholesterol hence can be the source of cardiovascular diseases beginning. They are known as the hypercholesterolemic or the health-negative fatty acids. That is the reason of the pertinent fear from the milk fat consumption. On the contrary polyunsaturated acids, mainly linoleic acid, have antiatherogenic effects because they reduce level of cholesterol.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    52

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus