Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny v zastoupení CLA a významných skupin mastných kyselin v mléčném tuku pasených dojnic.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43882026" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43882026 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12410/11:43882026 RIV/49608851:_____/11:#0000475

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny v zastoupení CLA a významných skupin mastných kyselin v mléčném tuku pasených dojnic.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Celoroční sledování složení mléčného tuku (62 bazénových vzorků mléka)v sedmi chovech pasených dojnic během let 2005 až 2008 potvrdilo, že pastva má zlepšující účinky na složení mléčného tuku. Ty se projevily průkazným zvýšením obsahu mastných kyselin příznivě ovlivňujících zdravotní stav. Zjištěný průměrný obsah konjugované kyseliny linolové (CLA) 0,78 % v zimním období se při pastvě průkazně zvýšil na 1,08 %. Podobně se průkazně zvýšil také obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA) zahrnujících mimo jiné esenciální mastné kyseliny linolovou a linolenovou ze 4,41 % na 4,95 % a mononenasycených mastných kyselin (MUFA) z 27,69 %na 31,87 %. Obsah nasycených mastných kyselin (SFA) se při pastvě průkazně snížil z 64,75 % na 59,85 %.

  • Název v anglickém jazyce

    The proportions of CLA and important groups of fatty acids in milk fat of grazing cows.

  • Popis výsledku anglicky

    The year-round (during 2005-2008) analyses of 62 bulk milk samples from 7 herds of milking cows proved the improving effect of summer grazing on milk fat composition. The proportion of fatty acids with favourable influence on human health increased significantly. The mean proportion of conjugated linoleic acid (CLA) was 1.08 % from total fatty acids during grazing period, while 0.78 % during winter feeding. Similarly, the respective proportions of polyunsaturated fatty acids (PUFA, mainly essential linoleic and linolenic acids), were 4.95 and 4.41 % and those of monounsaturated fatty acids (MUFA) were 31.9 and 27.7 %. The respective proportion of saturated fatty acids (SFA) were 59.75 and 64.75 %.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    53

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    56-63

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus