Změny v zastoupení CLA a významných skupin mastných kyselin v mléčném tuku pasených dojnic.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43882026" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43882026 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12410/11:43882026 RIV/49608851:_____/11:#0000475
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny v zastoupení CLA a významných skupin mastných kyselin v mléčném tuku pasených dojnic.
Popis výsledku v původním jazyce
Celoroční sledování složení mléčného tuku (62 bazénových vzorků mléka)v sedmi chovech pasených dojnic během let 2005 až 2008 potvrdilo, že pastva má zlepšující účinky na složení mléčného tuku. Ty se projevily průkazným zvýšením obsahu mastných kyselin příznivě ovlivňujících zdravotní stav. Zjištěný průměrný obsah konjugované kyseliny linolové (CLA) 0,78 % v zimním období se při pastvě průkazně zvýšil na 1,08 %. Podobně se průkazně zvýšil také obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA) zahrnujících mimo jiné esenciální mastné kyseliny linolovou a linolenovou ze 4,41 % na 4,95 % a mononenasycených mastných kyselin (MUFA) z 27,69 %na 31,87 %. Obsah nasycených mastných kyselin (SFA) se při pastvě průkazně snížil z 64,75 % na 59,85 %.
Název v anglickém jazyce
The proportions of CLA and important groups of fatty acids in milk fat of grazing cows.
Popis výsledku anglicky
The year-round (during 2005-2008) analyses of 62 bulk milk samples from 7 herds of milking cows proved the improving effect of summer grazing on milk fat composition. The proportion of fatty acids with favourable influence on human health increased significantly. The mean proportion of conjugated linoleic acid (CLA) was 1.08 % from total fatty acids during grazing period, while 0.78 % during winter feeding. Similarly, the respective proportions of polyunsaturated fatty acids (PUFA, mainly essential linoleic and linolenic acids), were 4.95 and 4.41 % and those of monounsaturated fatty acids (MUFA) were 31.9 and 27.7 %. The respective proportion of saturated fatty acids (SFA) were 59.75 and 64.75 %.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
56-63
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—