Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku pasených dojnic.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43882025" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43882025 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12410/11:43882025 RIV/49608851:_____/11:#0000487

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku pasených dojnic.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ve dvou chovatelských oblastech bylo v 7 chovech pasených dojnic odebráno 31 bazénových vzorků mléka. V jeho tuku bylo metodou plynové chromatografie stanoveno zastoupení zdravotně významných mastných kyselin a jejich skupin. Obsahy konjugované kyselinylinolové (CLA) se pohybovaly v rozmezí od 0,73 - 1,93 %, obsahy mononenasycených mastných kyselin od 29,5 - 35,5 % a poměry polynenasycených mastných kyselin n-3 : n-6 byly 1 : 1,84 až 1 : 4,2. Obsahy ve vzorcích z jednotlivých chovů se významně lišily,zatímco rozdíly mezi chovatelskými oblastmi byly neprůkazné.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of fatty acids in milk fat of grazed dairy cows.

  • Popis výsledku anglicky

    Fatty acid composition was determined using gas chromatography in milk fat of 31 bulk milk samples from 7 herds of grazed milking cows in two regions (SW Bohemia and NW Moravia). The proportions of conjugated linoleic acid (CLA) varied between 0.73 and 1.93 % and those of monounsaturated fatty acids (MUFA) between 29.5 and 35.5 % of total fatty acids. The ratios of n-3 : n-6 polyunsaturated fatty acids (PUFA) were between 1 : 1.84 and 1 : 4.2. The proportions varied significantly among the individual herds, while the differences between the regions were insignificant.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov : časopis chovatelů hospodářských zvířat

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    71

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    68-70

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus