Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Variabilita v zastoupení významných mastných kyselin a jejich skupin v individuálních a bazénových vzorcích syrového kravského mléka.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F10%3A00012576" target="_blank" >RIV/60076658:12220/10:00012576 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12410/10:00011706 RIV/49608851:_____/10:#0000441

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Variabilita v zastoupení významných mastných kyselin a jejich skupin v individuálních a bazénových vzorcích syrového kravského mléka.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obsahy významných mastných kyselin mléčného tuku byly zjišťovány v individuálních (n=72) a bazénových (n=30) vzorcích mléka od dojnic českého strakatého a holštýnského skotu. Bylo zjištěno, že variabilita v obsazích mastných kyselin s delším uhlíkovým řetězcem (>C18) je vyšší v porovnání s variabilitou obsahů mastných kyselin s nižším počtem uhlíků v řetězci. Na farmě, kde byla uplatněna monodieta, nebyly zjištěny rozdíly v obsazích mastných kyselin a jejich skupin mezi zimním a letním obdobím, zatímcona farmách, které využívají pastvu byly rozdíly statisticky významné. Výrazné rozdíly byly zjištěny zejména v obsazích zdravotně významných hypercholesterolemických mastných kyselin (43,8 %, resp. 37 %, P<0,001), polynenasycených (4,6 %, resp. 5,2 %; P<0,001) a konjugované linolové kyseliny (0,8 %, resp. 1,1 %; P<0,01). Ze zdravotního hlediska je složení mléčného tuku dojnic na pastvě vhodnější než složení mléčného tuku dojnic v zimním období či při celoročním krmení konzervovanými krmiv

  • Název v anglickém jazyce

    Variability of important fatty acids and their groups in individual and bulk milk samples

  • Popis výsledku anglicky

    Contents of important milk fatty acids were observed in individual and bulk milk samples (n = 72 and 30, respectively) from Czech Fleckvieh and Holstein cows. Variability in proportion of long-chain fatty acids (>C18) was higher than that of medium and short-chain fatty acids. Differences in composition of fatty acids between winter and summer period were not observed at the farm using TMR feeding. On the contrary, at the low-input mountain farms with grazing, the differences were statistically significant, especially for hypercholesterolemic fatty acids (43.8% and 37%; P<0.001), polyunsaturated fatty acids (4.6% and 5.2%; P<0.001) and conjugated linoleic acid (0.8% and 1.1%; P<0.01) for winter and summer period, respectively. Thus, the composition ofmilk fat produced at low-input mountain farms during summer period can be assessed as healthier for human nutrition than the composition of milk fat of the same origin during winter or of milk fat of housed cows fed with TMR.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    119

  • Číslo periodika v rámci svazku

    duben 2010

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus