Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Řízené zrání masa ? využití granulí s obsahem enzymu papainu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F14%3A%230000710" target="_blank" >RIV/26788462:_____/14:#0000710 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Řízené zrání masa ? využití granulí s obsahem enzymu papainu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce je otestovat účinek enzymu papainu na křehkost hovězího masa, v případě, že je aplikován na povrch ve formě snadno rozpustných granulí. Papain byl zakomponován do granulí, které dále obsahovaly chlorid sodný, trifosforečnan sodný, glukózu, celulózu (1. varianta) nebo škrob (2. varianta). Tyto granule byly naneseny rovnoměrně na povrch vzorků masa. Po jejich inkubaci 72?1h došlo ke zvýšení křehkosti o cca 34% a po 96?1h o cca 43% u 1. varianty a o cca 45% a 49% u 2. varianty. Míra křehkosti byla analyzována na texturometru nožem Warner-Bratzlera. Hulová, I. ? Macák, J. ? V acátko, E.: Řízené zrání masa ? využití granulí s obsahem enzymu papainu. Odborné sdělení. Výzkum v chovu skotu, 2014, roč. 56, č. 3, s. 23?29.

  • Název v anglickém jazyce

    Controlled aging of meat ? use of granules containing the enzyme papain

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study is to test the action of the enzyme papain on beef tenderness, if it is applied to the surface in the form of easily soluble granules. Papain was incorporated into granules, which further contain sodium chloride, sodium tripolyphosphate, glucose, cellulose (the first variant), or starch (2nd variant). These granules were applied evenly on the surface of the meat samples. After the incubation 72 ? 1h increased tenderness of about 34% and at 96 ? 1h of about 43% in the first variantand of about 45% and 49% for the second variant. The change of tenderness was analyzed with Warner-Bratzler shear force. Hulová, I. ? Macák, J. ? Vacátko, E.: Controlled aging of meat ? use of granules containing the enzyme papain [in Czech]. Technical paper. Výzkum v chovu skotu, 2014, vol. 56, no. 3, pp. 23?29.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TA01010153" target="_blank" >TA01010153: Technologie pro rutinní měření kvalitativních parametrů výsekového masa a pro kontrolovaný proces jeho zrání za účelem zvýšení přidané hodnoty výrobků a definice nových produktů v masném průmyslu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů