Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Extrakce mastných kyselin z masných vzorků do pevné fáze s následnou chromatografickou analýzou a statistickým vyhodnocením

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F14%3A%230000721" target="_blank" >RIV/26788462:_____/14:#0000721 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Extrakce mastných kyselin z masných vzorků do pevné fáze s následnou chromatografickou analýzou a statistickým vyhodnocením

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metodika popisuje aktuální problematiku analytického stanovení mastných kyselin v intramuskulárním tuku skotu. Stanovení mastných kyselin má význam ke kontrole krmných postupů z hlediska optimalizace obsahu mastných kyselin v mase a tím zlepšení lidské výživy. Nejvýznamnější jsou z hlediska lidské výživy zejména kyseliny linolová a linolenová. Stanovení mastných kyselin po extrakci modifikovanou metodou QuEChERS (Quick ? Easy ? Cheap ? Effective ? Rugged ? Safe) umožňuje významné zkrácení doby analýzy.Metodika je určena pro analýzy v potravinářských a zemědělských laboratořích, uplatnění nalezne také v dalších státních i soukromých laboratořích a výzkumných institucích. Metodika je vhodná i pro práci pedagogů a vzdělávání studentů.

  • Název v anglickém jazyce

    Extraction of fatty acids from meat samples in the solid phase followed by chromatographic analysis and statistical evaluation

  • Popis výsledku anglicky

    The methodology describes the current issue of the analytical determination of fatty acids in intramuscular fat of cattle. Determination of fatty acids is important because of controlling the feeding procedures in terms of optimizing the content of fattyacids in the meat and thereby improving human nutrition. The most important fatty acids in terms of human nutrition are linoleic and linolenic acids. Determination of fatty acids after extraction with modified QuEChERS method (Quick ? Easy ? Cheap ? Effective ? Rugged ? Safe) significantly shortens analysis time. This method is intended for analysis in food and agricultural laboratories, research institutions and other either private or government laboratories. It is also suitable for educational use.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EE2.3.30.0008" target="_blank" >EE2.3.30.0008: Rozvoj lidských zdrojů v oblasti analýzy potravin pomocí plynové chromatografie</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    J14/03

  • Číslo předpisu

    8/2014

  • Technické parametry

    Metodika je využívána na základě smlouvy o uplatnění certifikované metodiky ze dne 15. 12. 2014 uzavřené mezi společností Agrovýzkum Rapotín s.r.o. a Litolab, spol. s.r.o., Chudobín 83, 783 21, IČ 49608568. Za poskytovatale: Ing. Ondřej Kopp (tel. 583 392 111), za uživatele RNDr. Pavel Kuba (tel. 585 377 001).

  • Ekonomické parametry

    Ve srovnání s předchozí metodou je použito 5x méně rozpouštědla (10 ml vs. 50 ml), není nutná 2 hodinová extrakce a časová náročnost analýzy se tedy snížila 15x.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství, Úsek potravinářských výrob ? Úřad pro potraviny, Těšnov 65/17, 117 05 Praha 1

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů