Extrakce mastných kyselin z masných vzorků do pevné fáze s následnou chromatografickou analýzou a statistickým vyhodnocením
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F14%3A%230000721" target="_blank" >RIV/26788462:_____/14:#0000721 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Extrakce mastných kyselin z masných vzorků do pevné fáze s následnou chromatografickou analýzou a statistickým vyhodnocením
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika popisuje aktuální problematiku analytického stanovení mastných kyselin v intramuskulárním tuku skotu. Stanovení mastných kyselin má význam ke kontrole krmných postupů z hlediska optimalizace obsahu mastných kyselin v mase a tím zlepšení lidské výživy. Nejvýznamnější jsou z hlediska lidské výživy zejména kyseliny linolová a linolenová. Stanovení mastných kyselin po extrakci modifikovanou metodou QuEChERS (Quick ? Easy ? Cheap ? Effective ? Rugged ? Safe) umožňuje významné zkrácení doby analýzy.Metodika je určena pro analýzy v potravinářských a zemědělských laboratořích, uplatnění nalezne také v dalších státních i soukromých laboratořích a výzkumných institucích. Metodika je vhodná i pro práci pedagogů a vzdělávání studentů.
Název v anglickém jazyce
Extraction of fatty acids from meat samples in the solid phase followed by chromatographic analysis and statistical evaluation
Popis výsledku anglicky
The methodology describes the current issue of the analytical determination of fatty acids in intramuscular fat of cattle. Determination of fatty acids is important because of controlling the feeding procedures in terms of optimizing the content of fattyacids in the meat and thereby improving human nutrition. The most important fatty acids in terms of human nutrition are linoleic and linolenic acids. Determination of fatty acids after extraction with modified QuEChERS method (Quick ? Easy ? Cheap ? Effective ? Rugged ? Safe) significantly shortens analysis time. This method is intended for analysis in food and agricultural laboratories, research institutions and other either private or government laboratories. It is also suitable for educational use.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EE2.3.30.0008" target="_blank" >EE2.3.30.0008: Rozvoj lidských zdrojů v oblasti analýzy potravin pomocí plynové chromatografie</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
J14/03
Číslo předpisu
8/2014
Technické parametry
Metodika je využívána na základě smlouvy o uplatnění certifikované metodiky ze dne 15. 12. 2014 uzavřené mezi společností Agrovýzkum Rapotín s.r.o. a Litolab, spol. s.r.o., Chudobín 83, 783 21, IČ 49608568. Za poskytovatale: Ing. Ondřej Kopp (tel. 583 392 111), za uživatele RNDr. Pavel Kuba (tel. 585 377 001).
Ekonomické parametry
Ve srovnání s předchozí metodou je použito 5x méně rozpouštědla (10 ml vs. 50 ml), není nutná 2 hodinová extrakce a časová náročnost analýzy se tedy snížila 15x.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství, Úsek potravinářských výrob ? Úřad pro potraviny, Těšnov 65/17, 117 05 Praha 1
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů