Zhodnocení křehkosti grilovaného hovězího masa v průběhu suchého zrání u býků tří plemen
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F15%3A%230000778" target="_blank" >RIV/26788462:_____/15:#0000778 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení křehkosti grilovaného hovězího masa v průběhu suchého zrání u býků tří plemen
Popis výsledku v původním jazyce
Průměrná hodnota střižné síly za sledované období zrání, 2 až 30 dní po porážce, byla 9,26 kg pro všechna plemena (n=12), 10,19 kg pro charolais, 9,73 kg pro plemeno hereford a 8,5 kg pro limousine. Průměrná hodnota střižné síly na počátku období zrání (2. až 4. den) byla 16,55 kg. 12. až 14. den po porážce byla průměrná hodnota 9,33 kg a 19. až 20. den 7,18 kg. Od 22. do 30. dne se průměrná hodnota střižné síly pohybovala pod 6 kg, v rozmezí 5,93 až 5,33 kg. Nejnižší minimální hodnota 3,36 kg byla zjištěna v 8. intervalu u plemene limousine, 3,8 kg u hereforda a 4,41 kg u charolais. Meziplemenné rozdíly nebyly signifikantní.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of tenderness of grilled dry-aged beef in bulls of three breeds during aging
Popis výsledku anglicky
The average shear force value for grilled MLLT for the whole aging period 2nd-30th day after slaughter and all bulls (n=12) was 9.26 kg. The average shear force values for Charolais (n=4), Hereford (n=4) and Limousine (n=4) were 10.19, 9.73 and 8.5 kg, resp. The average shear force value for all breeds was 16,55 kg in the interval of 2nd-4th day of aging , 9,33 kg in 12th-14th day, 7,18 kg in 19th-20th day and under 6 kg (5.93-5.33 kg) in the interval of 22nd-30th day of aging. The lowest minimum 3.36 kg was recorded in Limousine, 3.8 kg in Hereford and 4.41 kg in Charolais, all in the 8th aging interval (26.-28. d of aging).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA01010153" target="_blank" >TA01010153: Technologie pro rutinní měření kvalitativních parametrů výsekového masa a pro kontrolovaný proces jeho zrání za účelem zvýšení přidané hodnoty výrobků a definice nových produktů v masném průmyslu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
2-11
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—