Vliv lupiny úzkolisté (Lupinus angustifolius) na fyzikálně-chemické parametry masa plemene galloway a kříženců masných plemen
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F21%3AN0000002" target="_blank" >RIV/26788462:_____/21:N0000002 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2021/1/bull_1_2021_03-13_nekvapil.pdf" target="_blank" >http://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2021/1/bull_1_2021_03-13_nekvapil.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv lupiny úzkolisté (Lupinus angustifolius) na fyzikálně-chemické parametry masa plemene galloway a kříženců masných plemen
Popis výsledku v původním jazyce
Krmná dávka se obohacuje o různé přídavky, které, mají zlepšovat kvalitu masa, avšak lupině úzkolisté nebyla doposud věnována dostatečná pozornost, přestože je to poměrně běžná plodina, u níž je předpoklad pozitivních účinků na zvýšení obsahu nenasycených mastných kyselin v mase. Cílem této studie bylo vyhodnotit účinky zrna lupiny úzkolisté (Lupinus angustifolius L. var. Kurant) jako náhrady dusíkaté složky krmiva tzn. močoviny (BK DM) v krmné dávce býků plemene galloway a kříženců masných plemen na kvalitu masa. Experiment byl proveden na 18 kusech masného skotu, kteří byli rozděleni do 2 skupin (pokusná a kontrolní), z nichž pokusná byla tvořená 11 býky a kontrolní 7 býky. Doba trvání pokusu byla 13 měsíců. U vzorků masa byly hodnoceny fyzikálně-chemické parametry – obsah sušiny, bílkovin a tuku, střižné síly, hmotnostní ztráty a obsah mastných kyselin. Mezi pokusnou a kontrolní skupinou býků nebyly prokázány žádné rozdíly v obsahu sušiny, bílkovin a tuku. Mezi býky plemene galloway z pokusné a kontrolní skupiny byl zaznamenán statisticky významný rozdíl v obsahu kyseliny elaidové.
Název v anglickém jazyce
Effect of feeding Galloway bulls and crossbreds a diet supplemented with Lupinus angustifolius seeds on physico-chemical parameters of meat
Popis výsledku anglicky
The feed ration is enriched with various additives which are intended to improve the quality of the meat, but narrow-leaved lupine has not yet received sufficient attention, although it is a relatively common crop which is expected to have positive effects on increasing unsaturated fatty acids in meat. The aim of this study was to evaluate the effects of grain of narrow-leaved lupine (Lupinus angustifolius L. var. Kurant) as a replacement for the nitrogen component of feed, ie. urea (BK DM) in the feed ration of galloway bulls and crossbreeds of meat breeds for meat quality. The experiment was performed on 18 beef cattle, which were divided into 2 groups (experimental and control), of which the experimental group consisted of 11 bulls and control 7 bulls. The duration of the experiment was 13 months. The physico-chemical parameters of the meat samples were evaluated -- dry matter, protein and fat content, shear forces, weight loss and fatty acid content. There were no differences in dry matter, protein and fat content between the experimental and control groups of bulls. There was a statistically significant difference in elaidic acid content between the galloway bulls from the experimental and control groups.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TJ02000270" target="_blank" >TJ02000270: Zlepšení nutričních vlastností masa skotu plemene Galloway přidáváním lupiny do krmné směsi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
231
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
3-13
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—