Kvalita hovězího masa v různých systémech výkrmu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00111010" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00111010 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/49608851:_____/07:#0000144
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita hovězího masa v různých systémech výkrmu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem provedeného experimentu bylo stanovit vliv tří typů výživy vykrmovaného skotu na zvolené parametry kvality masa býků, jalovic a volů. V první a druhé skupině byla pokusným zvířatům zkrmována v rozdílné dávce objemná krmiva s přídavkem krmné směsi ave třetí skupině byla výživa kombinována s pastvou. U všech kategorií skotu (býci, jalovice a voli) jsme stanovili vliv typu krmné dávky na ukazatele výživné kvality masa (P<0,05; P<0,01); sušiny a intramuskulárního tuku. Vliv typu výživy se projevil významněji i na vývoji hodnot vaznosti vody (P<0,05) a fyzikálních parametrech barvy masa (P<0,05; P<0,01). Při hodnocení ukazatelů charakterizujících křehkost masa 48 hodin post mortem byly zaznamenány statisticky nevýznamné rozdíly hodnot u skupiny býků,jalovic i volů.
Název v anglickém jazyce
BEEF QUALITY AT THE DIFFERENT FEEDING SYSTEMS
Popis výsledku anglicky
The aim of the experiment was to establish the influence of three feeding types for fattening cattle on chosen beef quality parameters at bulls, heifers and steers. The first and the second groups of experimental animals were feed by roughage at the different ration with addition of concentrate mixture and at the third group was combined feeding with grazing. We specified the influence of different feeding ration on the nutrition beef quality parameters ((P<0,05; P<0,01; dry matter, intramuscular fat amount and total protein content ) at all the cattle categories (bulls, heifers and steers). The effect of the feeding type was more significantly manifested at process of water binding capacity value (P<0,05) and meat colour physical parameters (P<0,05; P<0,01). Evaluation of parameters representing meat tenderness that was done 48 hours post mortem, shown statistically non-important differences at groups of bulls, heifers and steers.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4005" target="_blank" >QF4005: Optimalizace šlechtitelského programu v chovu Českého strakatého skotu v podhorských a horských oblastech se zaměřením na maximální spotřebu objemných krmiv z TTP a zdravotní parametry zvířat</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výkrm skotu a nové metody hodnocení konzervovaných krmiv
ISBN
978-80-903142-9-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
48-60
Název nakladatele
VÚCHS Rapotín
Místo vydání
Rapotín
Místo konání akce
Pohořelice
Datum konání akce
6. 9. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—