Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita hovězího masa v různých systémech výkrmu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00111010" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00111010 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/49608851:_____/07:#0000144

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita hovězího masa v různých systémech výkrmu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem provedeného experimentu bylo stanovit vliv tří typů výživy vykrmovaného skotu na zvolené parametry kvality masa býků, jalovic a volů. V první a druhé skupině byla pokusným zvířatům zkrmována v rozdílné dávce objemná krmiva s přídavkem krmné směsi ave třetí skupině byla výživa kombinována s pastvou. U všech kategorií skotu (býci, jalovice a voli) jsme stanovili vliv typu krmné dávky na ukazatele výživné kvality masa (P<0,05; P<0,01); sušiny a intramuskulárního tuku. Vliv typu výživy se projevil významněji i na vývoji hodnot vaznosti vody (P<0,05) a fyzikálních parametrech barvy masa (P<0,05; P<0,01). Při hodnocení ukazatelů charakterizujících křehkost masa 48 hodin post mortem byly zaznamenány statisticky nevýznamné rozdíly hodnot u skupiny býků,jalovic i volů.

  • Název v anglickém jazyce

    BEEF QUALITY AT THE DIFFERENT FEEDING SYSTEMS

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the experiment was to establish the influence of three feeding types for fattening cattle on chosen beef quality parameters at bulls, heifers and steers. The first and the second groups of experimental animals were feed by roughage at the different ration with addition of concentrate mixture and at the third group was combined feeding with grazing. We specified the influence of different feeding ration on the nutrition beef quality parameters ((P<0,05; P<0,01; dry matter, intramuscular fat amount and total protein content ) at all the cattle categories (bulls, heifers and steers). The effect of the feeding type was more significantly manifested at process of water binding capacity value (P<0,05) and meat colour physical parameters (P<0,05; P<0,01). Evaluation of parameters representing meat tenderness that was done 48 hours post mortem, shown statistically non-important differences at groups of bulls, heifers and steers.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4005" target="_blank" >QF4005: Optimalizace šlechtitelského programu v chovu Českého strakatého skotu v podhorských a horských oblastech se zaměřením na maximální spotřebu objemných krmiv z TTP a zdravotní parametry zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výkrm skotu a nové metody hodnocení konzervovaných krmiv

  • ISBN

    978-80-903142-9-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    48-60

  • Název nakladatele

    VÚCHS Rapotín

  • Místo vydání

    Rapotín

  • Místo konání akce

    Pohořelice

  • Datum konání akce

    6. 9. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku