Metodika pro začlenění problematiky předcházení vzniku odpadů do výuky pro jednotlivé stupně škol a mimoškolní výchovu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28471091%3A_____%2F16%3AN0000002" target="_blank" >RIV/28471091:_____/16:N0000002 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mzp.cz/cz/program_predchazeni_vzniku_odpadu" target="_blank" >http://www.mzp.cz/cz/program_predchazeni_vzniku_odpadu</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika pro začlenění problematiky předcházení vzniku odpadů do výuky pro jednotlivé stupně škol a mimoškolní výchovu
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika pro začlenění problematiky předcházení vzniku odpadů do výuky pro jednotlivé stupně škol a mimoškolní výchovu se zaměřuje na rozšíření témat vztahujících se k předcházení vzniku odpadů do aktivit středisek environmentálního vzdělávání, škol či dalších subjektů. Teoretická část vysvětluje ukotvení tématu předcházení vzniku odpadů (pojmy, strategické dokumenty, podtémata k předcházení vzniku odpadů). Součástí je souhrn výzkumného šetření realizovaného na území ČR v květnu a červnu 2016 mezi středisky environmentálního vzdělávání a školami. Samotná Metodika výsledky tohoto šetření reflektuje zejména v praktické části (příloha 1 a 2). Praktická část přispívá k praktickému uchopení tématu předcházení vzniku odpadů. Jedná se o ukázkové zpracování čtyř ekologických výukových programů na téma „Hospodaření potravinami a problematika plýtvání potravinami“ pro čtyři vzdělávací stupně: 1. - 2. ročník ZŠ; 3. - 5. ročník ZŠ; 6. - 9. ročník ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií a SŠ. Další přílohu tvoří volně dostupné odkazy, jak odborného, tak i pedagogického rázu.
Název v anglickém jazyce
The methodology for the integration of the topic of waste prevention into school education and after-school education
Popis výsledku anglicky
The methodology for the integration of the topic of waste prevention into school education and after-school education focuses on extension of the issues relating to waste prevention into the activities of environmental education centers, schools and other entities. The theoretical part explains the methodologies anchorage the topic of waste prevention (items, strategic documents, subtopics to waste prevention). The theoretical part includes a summary of the research realized in the Czech Republic in May and June 2016 between environmental education centers and schools. The practical part of the methodology reflects the results (Annex 1 and 2). The practical part of the methodology contributes to grasp the practical issue of waste prevention. This is a sample processing of four environmental educational programs on the theme "Management of food and food waste" for four educational levels: 1st - 2nd year of primary school, 3rd to 5th year primary school; 6th - 9th year of primary school and the corresponding years of grammar schools and secondary schools. The second annex is comprosed by the freely available references and likes, both professional as well as pedagogical nature.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
AM - Pedagogika a školství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TB050MZP009" target="_blank" >TB050MZP009: Hledání nových způsobů informační podpory při realizaci Programu předcházení vzniku odpadů ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ne
Číslo předpisu
87111/ENV/16
Technické parametry
ne
Ekonomické parametry
ne
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo životního prostředí
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů