Dopady Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 na nabídku a poptávku na trhu stravovacích služeb na příkladu specifického segmentu klientů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813059%3A19520%2F15%3A%230003735" target="_blank" >RIV/47813059:19520/15:#0003735 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dopady Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 na nabídku a poptávku na trhu stravovacích služeb na příkladu specifického segmentu klientů
Popis výsledku v původním jazyce
Podle studií, které byly provedeny na základě tzv. alergenové směrnice, spotřebitelé s potravinovou alergií nebo intolerancí reprezentují 3 až 4 % dospělé populace a 7 až 8 % dětí v Evropské unii. Celiakie je jedním z autoimunitních onemocnění postihujících všechny věkové skupiny, jedinou možnou léčbou je dodržování bezlepkové diety. Cílem příspěvku je analyzovat vhodnost nabídky pro celiaky ve vybraných hromadných stravovacích zařízení otevřeného typu, tj. restauracích, v České republice v návaznosti na nové Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU, které vstoupilo v platnost 13. 12. 2014. Druhou část příspěvku tvoří interpretace průzkumu subjektivního hodnocení přínosu vstupu v platnost dané legislativní normy pro specifický segment klienty - celiaky. Alergen značený v seznamu alergenů číslem jedna záměrně nevylučují ze svého jídelníčku pouze osoby s celiakií, ale také osoby s alergií na lepek. V posledních letech se také stále ve větším počtu vyskytují také osoby, které se dobrovoln
Název v anglickém jazyce
Impacts Of The European Parliament And The Eu Council No. 1169/2011 On Supply And Demand In The Catering Services Market On The Example Of A Specific Customer Segment
Popis výsledku anglicky
Coeliac disease is an autoimmune disorder affecting all age groups. The only possible treatment is the gluten free diet. The aim of the paper is to analyse suitability of meals on offer in selected public catering establishment, i.e. restaurants, in theCzech Republic following the new Regulation of the European Parliament and the EU Council. This new European legal provision imposes the specific duty on catering businesses to clearly list allergens contained in offered meals. This duty arises on the day of the Regulation becoming effective on 12. December 2014. The second part of the paper analyses customers satisfaction with supply in public catering establishment, i.e. restaurants, in the Czech Republic following the new Regulation.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
AE - Řízení, správa a administrativa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Logos polytechnikos
ISSN
1804-3682
e-ISSN
—
Svazek periodika
6.
Číslo periodika v rámci svazku
3/2015
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
18
Strana od-do
190-208
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—