Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv kvasničných kultur Saccharomyces cerevisiae v krmné dávce na složení a vlastnosti mléka a zdravotní stav krav

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F06%3A%230000037" target="_blank" >RIV/49608851:_____/06:#0000037 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv kvasničných kultur Saccharomyces cerevisiae v krmné dávce na složení a vlastnosti mléka a zdravotní stav krav

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek jako původní práce je zaměřen na kvasničné kultury (KV), které mohou mít pozitivní vliv na aktivitu bachorových mikrooranismů a celkové bachorové funkce a mohou ovlivnit složkovou kvalitu mléka, mléčnou užitkovost a zdravotní stav dojnic. Použití v krmných dávkách je významné opatření. Dvě kvasinkové kultury (KV 2 a KV 3 = dva různé kvasinkové kmeny) byly použity ve vyrovnaných krmných dávkách ve srovnání ke kontrolní krmné dávce bez kvasinkové kultury (1). Tři skupiny dojnic (8 zvířat ve skupině, které byly v první polovině laktace) byly individuálně vzorkovány a byly vytvořeny skupinové bazénové vzorky mléka a analyzovány na značný počet složkových a kvalitativních mléčných ukazatelů. Výhodnější byla varianta KV 2 s vyšší hodnotou mléčné užitkovosti (ML) a nižším acetonovou a močovinovou koncentrací v mléce (lepší zdravotní stav krav) a vyššími hrubými (HB) a čistými (ČB) bílkovinami a kaseinem (KAS). Lze konstatovat pozitivní vlivy u kvasinkové kultury 2, ale ne u KV 3.

  • Název v anglickém jazyce

    The effects of yeast cultures Saccharomyces cerevisiae in the feeding ration on the milk composition and properties and health state of dairy cows

  • Popis výsledku anglicky

    The contribution as original paper is focused on yeast cultures (KV), which can have positive effects on the activities of rumen microorganisms and total rumen functions and can influence the milk composition quality, milk yield and health state of the dairy cows. The two yeast cultures (KV 2 and KV 3 = two different yeast strains) were used in the balanced cow feeding rations in comparison to control ration without yeast culture (1). The three dairy cow groups (8 animals in one group, these were in first half of lactation) were sampled individually and group bulk milk samples were created and analysed on the high number of the milk composition and quality parameters. Preferable was the KV 2 variant with higher value of milk yield (ML) and lower acetone (Ac) and urea (Mo) milk concentrations (better dairy cow health state) and higher crude (HB) and true (ČB) protein and casein (KAS) contents. There was positive effects in 2 KV, but not in 3 KV.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1G46086" target="_blank" >1G46086: STRATEGIE CHOVU DOJNIC V KONKURENČNÍCH PODMÍKÁCH</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Den mléka 2006

  • ISBN

    80-213-1498-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    43-46

  • Název nakladatele

    ČZS AF ČZU a ISV Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    22. 5. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku