Vliv kvasničných kultur Saccharomyces cerevisiae v krmné dávce na složení a vlastnosti mléka a zdravotní stav krav
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F06%3A%230000037" target="_blank" >RIV/49608851:_____/06:#0000037 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv kvasničných kultur Saccharomyces cerevisiae v krmné dávce na složení a vlastnosti mléka a zdravotní stav krav
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek jako původní práce je zaměřen na kvasničné kultury (KV), které mohou mít pozitivní vliv na aktivitu bachorových mikrooranismů a celkové bachorové funkce a mohou ovlivnit složkovou kvalitu mléka, mléčnou užitkovost a zdravotní stav dojnic. Použití v krmných dávkách je významné opatření. Dvě kvasinkové kultury (KV 2 a KV 3 = dva různé kvasinkové kmeny) byly použity ve vyrovnaných krmných dávkách ve srovnání ke kontrolní krmné dávce bez kvasinkové kultury (1). Tři skupiny dojnic (8 zvířat ve skupině, které byly v první polovině laktace) byly individuálně vzorkovány a byly vytvořeny skupinové bazénové vzorky mléka a analyzovány na značný počet složkových a kvalitativních mléčných ukazatelů. Výhodnější byla varianta KV 2 s vyšší hodnotou mléčné užitkovosti (ML) a nižším acetonovou a močovinovou koncentrací v mléce (lepší zdravotní stav krav) a vyššími hrubými (HB) a čistými (ČB) bílkovinami a kaseinem (KAS). Lze konstatovat pozitivní vlivy u kvasinkové kultury 2, ale ne u KV 3.
Název v anglickém jazyce
The effects of yeast cultures Saccharomyces cerevisiae in the feeding ration on the milk composition and properties and health state of dairy cows
Popis výsledku anglicky
The contribution as original paper is focused on yeast cultures (KV), which can have positive effects on the activities of rumen microorganisms and total rumen functions and can influence the milk composition quality, milk yield and health state of the dairy cows. The two yeast cultures (KV 2 and KV 3 = two different yeast strains) were used in the balanced cow feeding rations in comparison to control ration without yeast culture (1). The three dairy cow groups (8 animals in one group, these were in first half of lactation) were sampled individually and group bulk milk samples were created and analysed on the high number of the milk composition and quality parameters. Preferable was the KV 2 variant with higher value of milk yield (ML) and lower acetone (Ac) and urea (Mo) milk concentrations (better dairy cow health state) and higher crude (HB) and true (ČB) protein and casein (KAS) contents. There was positive effects in 2 KV, but not in 3 KV.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46086" target="_blank" >1G46086: STRATEGIE CHOVU DOJNIC V KONKURENČNÍCH PODMÍKÁCH</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Den mléka 2006
ISBN
80-213-1498-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
43-46
Název nakladatele
ČZS AF ČZU a ISV Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 5. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—