Vlivy dvou různých úrovní produkce mléka holštýnských krav na ukazatele kvality mléka v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A%230000093" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:#0000093 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vlivy dvou různých úrovní produkce mléka holštýnských krav na ukazatele kvality mléka v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Původní práce je zaměřena na použití kvasničné kultury (KV) v bachoru. Jejich použití v krmných dávkách je významné u vysoce užitkových dojnic. Dvě kvasinkové kultury (KV 2 a KV 3) byly použity ve vyrovnaných krmných dávkách (1 kontrola bez KV). Tři skupiny dojnic (8 zvířat ve skupině, které byly v první polovině laktace) byly individuálně vzorkovány a byly vytvořeny skupinové bazénové vzorky mléka a analyzovány na značný počet složkových a kvalitativních mléčných ukazatelů. Vybrané výsledky jsou uvedeny v práci. výhodnější byla varianta KV 2 s vyšší hodnotou mléčné užitkovosti (ML) a nižším acetonovou a močovinovou koncentrací v mléce (lepší zdravotní stav krav) a vyššími hrubými (HB) a čistými (ČB) bílkovinami a kaseinem (KAS) jako výživově a technologicky důležitými složkami. Je možné konstatovat pozitivní vlivy u varianty 2 kvasinkové kultury, ale ne u KV 3.
Název v anglickém jazyce
Influences of different milk yields of Holstein cows on milk quality indicators in the Czech Republic.
Popis výsledku anglicky
Original paper is focused on use of yeast cultures (KV) in rumen. Their use in the feeding rations is important measure in the high yielding dairy cows. The two yeast cultures (KV 2 and KV 3) were used in the balanced cow feeding rations (1 control without KV). The three dairy cow groups (8 animals in one group, these were in first half of lactation) were sampled individually and group bulk milk samples were created and analysed on the high number of the milk composition and quality parameters. The selected results are introduced in this paper. Preferable was the KV 2 variant with higher value of milk yield (ML) and lower acetone (Ac) and urea (Mo) milk concentrations (better dairy cow health state) and higher crude (HB) and true (ČB) protein and casein (KAS) contents as nutritionally and technologically important components. It is possible to state the positive effects in 2 yeast culture variant, but not in KV 3.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46086" target="_blank" >1G46086: STRATEGIE CHOVU DOJNIC V KONKURENČNÍCH PODMÍKÁCH</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Vet. Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
76
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
553-561
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—