Impact of seasonal pasture on fatty acid composition of cows milk
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F09%3A%230000350" target="_blank" >RIV/49608851:_____/09:#0000350 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Impact of seasonal pasture on fatty acid composition of cows milk
Popis výsledku v původním jazyce
Bulk milk samples from a low-input mountain farm (at 575 m a.s.l.) in the Czech Republic were analyzed for fatty acid composition. Five milk samples were collected in a pasture period and four samples in a period of confinement. The proportion of a majorcis-9, trans-11 isomer of conjugated linoleic acid (CLA) was higher whereas proportion of myristic (14:0) and palmitic acid (16:0) was lower in a pasture period than in a confinement period (1.01; 9.56; 26.12 vs. 0.56; 11.76; 35.43 %, arithmetic means,respectively; P < 0.05). The proportion of total unsaturated acids was higher in a pasture period than in a confinement period (36.40 vs. 28.57 % on average, respectively; P < 0.01). Positive changes in fatty acid profile in terms of human health were thus confirmed in milk from grazing cows. In: Alternative Functions of Grassland, Research Institute fo Fodder Crops Ltd. Troubsko, 2009. ISBN 978-80-86908-15-1.
Název v anglickém jazyce
Impact of seasonal pasture on fatty acid composition of cows milk
Popis výsledku anglicky
Bulk milk samples from a low-input mountain farm (at 575 m a.s.l.) in the Czech Republic were analyzed for fatty acid composition. Five milk samples were collected in a pasture period and four samples in a period of confinement. The proportion of a majorcis-9, trans-11 isomer of conjugated linoleic acid (CLA) was higher whereas proportion of myristic (14:0) and palmitic acid (16:0) was lower in a pasture period than in a confinement period (1.01; 9.56; 26.12 vs. 0.56; 11.76; 35.43 %, arithmetic means,respectively; P < 0.05). The proportion of total unsaturated acids was higher in a pasture period than in a confinement period (36.40 vs. 28.57 % on average, respectively; P < 0.01). Positive changes in fatty acid profile in terms of human health were thus confirmed in milk from grazing cows. In: Alternative Functions of Grassland, Research Institute fo Fodder Crops Ltd. Troubsko, 2009. ISBN 978-80-86908-15-1.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů