Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Impact of seasonal pasture on fatty acid composition of cows milk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F09%3A%230000350" target="_blank" >RIV/49608851:_____/09:#0000350 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Impact of seasonal pasture on fatty acid composition of cows milk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bulk milk samples from a low-input mountain farm (at 575 m a.s.l.) in the Czech Republic were analyzed for fatty acid composition. Five milk samples were collected in a pasture period and four samples in a period of confinement. The proportion of a majorcis-9, trans-11 isomer of conjugated linoleic acid (CLA) was higher whereas proportion of myristic (14:0) and palmitic acid (16:0) was lower in a pasture period than in a confinement period (1.01; 9.56; 26.12 vs. 0.56; 11.76; 35.43 %, arithmetic means,respectively; P < 0.05). The proportion of total unsaturated acids was higher in a pasture period than in a confinement period (36.40 vs. 28.57 % on average, respectively; P < 0.01). Positive changes in fatty acid profile in terms of human health were thus confirmed in milk from grazing cows. In: Alternative Functions of Grassland, Research Institute fo Fodder Crops Ltd. Troubsko, 2009. ISBN 978-80-86908-15-1.

  • Název v anglickém jazyce

    Impact of seasonal pasture on fatty acid composition of cows milk

  • Popis výsledku anglicky

    Bulk milk samples from a low-input mountain farm (at 575 m a.s.l.) in the Czech Republic were analyzed for fatty acid composition. Five milk samples were collected in a pasture period and four samples in a period of confinement. The proportion of a majorcis-9, trans-11 isomer of conjugated linoleic acid (CLA) was higher whereas proportion of myristic (14:0) and palmitic acid (16:0) was lower in a pasture period than in a confinement period (1.01; 9.56; 26.12 vs. 0.56; 11.76; 35.43 %, arithmetic means,respectively; P < 0.05). The proportion of total unsaturated acids was higher in a pasture period than in a confinement period (36.40 vs. 28.57 % on average, respectively; P < 0.01). Positive changes in fatty acid profile in terms of human health were thus confirmed in milk from grazing cows. In: Alternative Functions of Grassland, Research Institute fo Fodder Crops Ltd. Troubsko, 2009. ISBN 978-80-86908-15-1.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů