Impact of seasonal pasture on fatty acid composition of cows milk
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010818" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010818 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Impact of seasonal pasture on fatty acid composition of cows milk
Popis výsledku v původním jazyce
Bulk milk samples from a low-input mountain farm (at 575 m a.s.l.) in the Czech Republic were analyzed for fatty acid composition. Seasonal pasture from May to October (pasture period) and indoor grass-silage feeding from November to April (confinement period) of Holstein and Czech Spotted cows was practised. Five milk samples were collected in a pasture period and four samples in a period of confinement. The proportion of a major cis-9, trans-11 isomer of conjugated linoleic acid (CLA) was higher whereas proportion of myristic (14:0) and palmitic acid (16:0) was lower in a pasture period than in a confinement period (1.01; 9.56; 26.12 vs. 0.56; 11.76; 35.43 %, arithmetic means, respectively; P < 0.05). The proportion of total unsaturated acids was higher in a pasture period than in a confinement period (36.40 vs. 28.57 % on average, respectively; P < 0.01). Positive changes in fatty acid profile in terms of human health were thus confirmed in milk from grazing cows.
Název v anglickém jazyce
Impact of seasonal pasture on fatty acid composition of cows milk
Popis výsledku anglicky
Bulk milk samples from a low-input mountain farm (at 575 m a.s.l.) in the Czech Republic were analyzed for fatty acid composition. Seasonal pasture from May to October (pasture period) and indoor grass-silage feeding from November to April (confinement period) of Holstein and Czech Spotted cows was practised. Five milk samples were collected in a pasture period and four samples in a period of confinement. The proportion of a major cis-9, trans-11 isomer of conjugated linoleic acid (CLA) was higher whereas proportion of myristic (14:0) and palmitic acid (16:0) was lower in a pasture period than in a confinement period (1.01; 9.56; 26.12 vs. 0.56; 11.76; 35.43 %, arithmetic means, respectively; P < 0.05). The proportion of total unsaturated acids was higher in a pasture period than in a confinement period (36.40 vs. 28.57 % on average, respectively; P < 0.01). Positive changes in fatty acid profile in terms of human health were thus confirmed in milk from grazing cows.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Alternative Functions of Grassland. Grassland Science in Europe
ISBN
978-80-86908-15-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚP Troubsko, OSEVA PRO Ltd.
Místo vydání
Troubsko
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
7. 9. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—