Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Changes in biogenic amine concentrations during sauerkraut storage.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F00%3A00002642" target="_blank" >RIV/60076658:12220/00:00002642 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Changes in biogenic amine concentrations during sauerkraut storage.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sauerkrauts were prepared in four laboratory experiments from three white cabage varieties by spontaneous fermentation at 15oC for 14 days and then stored at 5-6oC and sampled after 2, 4, 6, and 12 months. Seven biogenic amines were extrakted with perchloric acid and determined as N-benzamides by micellar electrokinetic capillary chromatography. Sauerkraut quality parameters such as pH value, total acidity and lactic acid, acetic acid, ethanol and amonia concentrations were also determined. Histamine, tryptamine and spermine were virtually bellow detection limits. Tyramine was present at highest levels, up to hundreds mg.kg-1, followed by putrescine and cadaverine. Spermidine concentrations were below 14 mg.kg-1. Tyramine concentrations increased significantly (P<0.01) with storage time. Significant regression (P<0.01) was observed between the sum of the latter four amine concentrations and ammonia concentrations. No differences were observed at the significance level P<0.01, between a

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in biogenic amine concentrations during sauerkraut storage.

  • Popis výsledku anglicky

    Sauerkrauts were prepared in four laboratory experiments from three white cabage varieties by spontaneous fermentation at 15oC for 14 days and then stored at 5-6oC and sampled after 2, 4, 6, and 12 months. Seven biogenic amines were extrakted with perchloric acid and determined as N-benzamides by micellar electrokinetic capillary chromatography. Sauerkraut quality parameters such as pH value, total acidity and lactic acid, acetic acid, ethanol and amonia concentrations were also determined. Histamine, tryptamine and spermine were virtually bellow detection limits. Tyramine was present at highest levels, up to hundreds mg.kg-1, followed by putrescine and cadaverine. Spermidine concentrations were below 14 mg.kg-1. Tyramine concentrations increased significantly (P<0.01) with storage time. Significant regression (P<0.01) was observed between the sum of the latter four amine concentrations and ammonia concentrations. No differences were observed at the significance level P<0.01, between a

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    94

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    XX - osoby bez státní příslušnosti

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus