Biogenic amine content of sauerkraut
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F01%3A00002858" target="_blank" >RIV/60076658:12220/01:00002858 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Biogenic amine content of sauerkraut
Popis výsledku v původním jazyce
In a survey of 121 commercial and household-preparation sauerkraut mean 174, 146 and 50 mg/kb were observed for tyramine, putrescine and cadavetine, respectively but very wide variations ocurred, Histamine levels exceeded 10 mg/kg in only 19% of samples.Contents of tryptamine, spermidine and spermine were low. No significant correlations were observed between chemical quality parameters and amine content. Similar biogenic amine levels were found in sauerkraut prepared under conditions in four laborat ory experiments. Tyramine contens increased significantly (P<0.01) with storage time up to 12 months. Significant regression (P<0,01) was observed between the sum of tyramine + putrescine + cadaverine + speermidine and ammonia contens. Thurs, tyraminweseems to be the most important of the observed amines in relation to hygiene.
Název v anglickém jazyce
Biogenic amine content of sauerkraut
Popis výsledku anglicky
In a survey of 121 commercial and household-preparation sauerkraut mean 174, 146 and 50 mg/kb were observed for tyramine, putrescine and cadavetine, respectively but very wide variations ocurred, Histamine levels exceeded 10 mg/kg in only 19% of samples.Contents of tryptamine, spermidine and spermine were low. No significant correlations were observed between chemical quality parameters and amine content. Similar biogenic amine levels were found in sauerkraut prepared under conditions in four laborat ory experiments. Tyramine contens increased significantly (P<0.01) with storage time up to 12 months. Significant regression (P<0,01) was observed between the sum of tyramine + putrescine + cadaverine + speermidine and ammonia contens. Thurs, tyraminweseems to be the most important of the observed amines in relation to hygiene.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/OC%20917.10" target="_blank" >OC 917.10: Biologicky aktivní aminy v poživatinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Biogenically active amines in food. Polyamines and tumor growth biologically active amines in food procesing and amines produced by bacteria. Luxembourg, Off. for Offic. Publ. Eur. Commun.
ISSN
92-894-1630-0
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
LU - Lucemburské velkovévodství
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
113-118
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—